Helyi közélet

2014.09.24. 11:21

Kulturális örökség a szalamander is

Miskolc - UNESCO-örökség lett a selmeci diákhagyományokból, melyek 279 éves múltra tekintenek vissza.

Miskolc - UNESCO-örökség lett a selmeci diákhagyományokból, melyek 279 éves múltra tekintenek vissza.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének részévé választották a selmeci diákhagyományokat. A selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bányászati Tan­intézethez kötődik. A hagyományok az intézmény Sopronba, majd Miskolcra költözése után is fennmaradtak, s a mai napig élnek a soproni és a miskolci egyetemi hallgatóság körében.

Ezen hagyományok része többek között az egyenruha-viselet, a diáktársaságok működése, a társaságok által rendezett szakestélyek, a daloskönyvekben összegyűjtött diáknóták, valamint a nótázás, a valétálás (búcsúzás) szokása, mely utóbbihoz a szalamander (fáklyás felvonulás a városban) és a valétabál eseményei tartoznak.

Az elismerést az elmúlt héten vehette át Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, aki lapunknak elmondta: hatalmas kitüntetést jelent az egyetem oktatói és diákjai számára a sikeres pályázat, mely erőt ad a további munkához. Ahogy a selmeci hagyományok átöröklődtek Selmecbányáról Sopronba, onnan pedig Miskolcra, ugyanúgy öröklődik át ma az idősebb hallgatókról a fiatalabbakra. A rektor hozzátette: a pályázatot közösen nyújtották be a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemmel, tehát a siker közös. El is határozták, hogy a következő tanévet a selmeci hagyományok jegyében töltik majd. Négy közös rendezvényt szerveznek, kettőt Miskolcon, kettőt pedig Sopronban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában