Helyi közélet

2014.09.18. 07:55

Kisebb gondok a borsodi földeken, mint a Dunántúlon

Borsod-Abaúj-Zemplén - A csapadékos időjárás miatt az őszi árpa, és az őszi búza vetése sok helyen el sem kezdődött.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A csapadékos időjárás miatt az őszi árpa, és az őszi búza vetése sok helyen el sem kezdődött.

A sok eső miatt a magok rohadhatnak. Mire számíthatunk, mi a helyzet a nagy esők miatt megyénkben?

- Megyénkben az év elejétől napjainkig lehullott csapadék mennyisége eléri a 480 mm-t, ami 70 mm-el haladja meg az átlagos értékeket. Jelenleg az utóbbi 5 napon lehullott csapadék mennyisége 30-83 mm, ami területi eloszlásban rendkívül változó képet mutat, míg a Bodrogköz, Taktaköz és Hernád völgyi területeken 30-40 mm, addig a Sajó völgyében, illetve a Dél-borsodi területeken 70-83 mm csapadék hullott - nyilatkozta Berta Béla, a BAZ Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vezetője. - A csapadékos időjárás hátráltatja a talaj előkészítési munkákat, az őszi vetésű növények alá történő magágy előkészítést a tervezett vetések közel 70 százalékán, míg a tavaszi vetésű növények alá történő őszi mélyszántás 60 százalékban elvégezték a gazdálkodók.

Kukorica, szója: később

Ugyanakkor az őszi káposztarepce tervezett vetése 15 ezer hektáron szinte teljes egészében megtörtént. Az őszi kalászosok vetése szeptember második felétől indul az őszi árpa, majd október elejétől folytatódik az őszi búzák vetésével. A szántóterületek jelentős részén az árvakelés és a gyomosodás is problémát okoz.

Kiderült az is: a napraforgó betakarítása a vetésterület több mint 40 százalékán megtörtént, a jelenlegi termésátlag 3,2 tonna/hektár ami rendkívül jónak mondható. A burgonya betakarítása 316 hektáron teljes egészében megtörtént 28 t/ha termésátlaggal. A kukorica és szója betakarítása a későbbiekben indul.

- A napokban lehullott jelentősebb csapadék mennyiség a kertészeti kultúrák közül elsősorban az alma és a szőlő szüretet hátráltatja - folytatta a szakember. - Az alma vonatkozásában azokon a területeken ahol év közben nem voltak elemi károk jó termés ígérkezik, azonban rendkívül nyomott piaci árakra van kilátás. A szőlő esetében a korai fajták (zenit, zengő, cserszegi fűszeres, muskotály) szürete megkezdődött a termés mennyisége és minősége rendkívül változó képet mutat. Azokon a területeken ahol egész évben nagy odafigyeléssel végezték a növényvédelmi munkákat jók a kilátások, azonban vannak olyan ültetvények ahol a lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész, illetve a fakórothadás nagymértékű terméskiesést okoz. Összességében elmondhatjuk, hogy egyelőre a fenti problémák ellenére a csapadékossá váló időjárás kisebb gondokat okozott megyénkben, mint a Duna túloldalán.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában