Helyi közélet

2014.09.17. 16:30

Jövőre kezdődhet a zsinagóga felújítása

Budapest, Miskolc - A kormány 2015-ben is jelentős összeggel támogatja a zsidó közösségeket – közölte a Kormányzati Információs Központ.

Budapest, Miskolc - A kormány 2015-ben is jelentős összeggel támogatja a zsidó közösségeket – közölte a Kormányzati Információs Központ.

A közlemény szerint a kormány döntött arról, hogy eddigi intézkedéseit folytatva, valamint a magyarországi zsidó közösségek kéréseit és javaslatait szem előtt tartva, 2015-ben is több kiemelt projektet támogat.

Az egyetlen vidéki ortodox

A kormány támogatásával 2015-ben megkezdődik a miskolci, valamint a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, a budapesti Alma utcai szeretetotthon rekonstrukciója, a szegedi zsinagóga állagmegóvása, továbbá az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárának megmentése is - olvasható a közleményben.

Mint az ismeretes, Freund Jenő, a Miskolci Autonom Orthodox Izraelita Hitközség elnöke még tavaly novemberben arról tájékoztatott, hogy életveszélyessé vált az ország egyetlen vidéki ortodox zsinagógája, a miskolci Kazinczy épület látogatókat nem fogad, a hívők is saját felelősségükre mehetnek be a zsinagógába.

- Bírjuk a kormányzat támogatását. Azt, hogy az országban egyedülálló zsinagógánkat felújítsák a következő esztendőben! - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Freund Jenő, aki a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptember 9-én megtartott ülésén ugyancsak ott volt többek között Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter, és Heisler András, a Mazsihisz elnöke társaságában.

A miskolci hitközség vezetője egyelőre konkrétumokról - arról, hogy mikor kezdődhetnek meg a felújítások Miskolcon - nem tudott beszámolni, de mint elmondta: rengeteg lesz a tennivaló. Hozzátette azt is: a felújított zsinagóga Miskolc büszkesége is lesz, és reményei szerint visszatudnak majd kapcsolódni a város kulturális vérkeringésébe is.

Korábban megírtuk: a zsinagóga felújítása a becslések szerint több milliárd forintba kerül majd.

ÉM-JLI


Budapest, 2014. szeptember 16., kedd (MTI) - A kormány 2015-ben is jelentős összeggel támogatja a zsidó közösségeket - tájékoztatta a Kormányzati Információs Központ kedden az MTI-t. tovább »

Miskolc, 2014. szeptember 2., kedd (MTI) - A mádi és a miskolci zsinagógát bemutató, 285 és 330 forint névértékű bélyeget hozott forgalomba kedden a Magyar Posta azt követően, hogy Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke és Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese lepecsételte a két bélyeg első példányát. tovább »

Budapest, 2014. augusztus 31., vasárnap (MTI) - A kormány mindent megtesz a miskolci zsinagóga felújítása érdekében - közölte a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, miután bejárta a leromlott állapotú épületet. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában