Helyi közélet

2014.09.12. 12:58

Hol "nevelik" a testet?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ott is gond kisakkozni, ahol van tornaterem, ott meg végképp, ahol nincs.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ott is gond kisakkozni, ahol van tornaterem, ott meg végképp, ahol nincs.

Nincs elegendő tornaterem, illetve sportpálya, valamint felszerelés a mindennapos tornaórához – derült ki már egy tavalyi felmérésből is. Pedig akkor még nem érintett annyi diákot a szaktárca ezen intézkedése, mint az idén, illetve a következő években, hiszen felmenő rendszerben történik a bevezetés. Mégpedig úgy, hogy az 1-2-3. és az 5-6-7. évfolyamosoknak kötelező a mindennapos tornaóra. Az idén azonban már okozott fejtörést az iskoláknak, hogyan oldják meg, hogy az érintett diákok órarendjében minden napra jusson testnevelés.

„A két iskolánkban elég nagy gond elhelyezni tornaórán a diákokat, hiszen az egyikben 17 osztályt érint, a másikban 16-ot” – mondta Tóthné Csorba Mária, az Avastetői Általános Iskola megbízott igazgatója. „Szerencsénk, hogy mindkét intézményben van táncterem, mivel művészeti iskola is vagyunk, ezért délelőttönként ott is tudunk testnevelést tartani. De előfordul, hogy délutáni időpontra kell átvinnünk a tesi órát” – ismertette.

Az igazgató elmondta, a nagyobb óraszám miatt a sporteszközök kihasználása is nagyobb, amortizálódnak, ezek megújítása is szükségessé vált. Valamint beszélt arról is, hogy korábban épült az iskolában műfüves pálya, de mivel annak őrzése megszűnt, így idegenek jártak be és tönkretették.

„Ha a pályát sikerülne felújítani, már az is könnyebbség lenne, hiszen az udvar mellett ott is lehetne tornaórát tartani” – vélekedett.

Ötből egy

„Szerencsére nálunk nem okoz gondot a mindennapos tornaóra, mivel minden évfolyamon egy-egy osztályunk van” – ezt már Takácsné Oczela Csilla, a harsányi iskola igazgatója mondta. Igaz – folytatta – a hétfői első órától a pénteki utolsóig használják a tornatermet.

Arról is beszélt, hogy próbálták megoldani ezt a feladatot: a heti öt tornaórából egyen tánc- és mozgásórát tartanak, ilyenkor a gyerekek néptáncot tanulnak.

„Az eszközállománnyal sincs gondunk, a Kölyökatlétika Program pályázatán nyertünk eszközöket” – tudtuk meg az igazgatótól.

A középiskolákban három évfolyamon kötelező a napi egy tornaóra. A gond ott is ugyanaz, mint az általános iskolákban: terem- és eszközhiány. A miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában főleg az előbbi okoz problémát, hiszen négy éve nincs tornaterem. Az új tornacsarnok ugyanis úgynevezett PPP-s konstrukcióban épült volna. Azaz: magántőkéből elkészül, az önkormányzat mint használó később állami segítséggel visszabérli, majd a futamidő lejártával állami kézbe kerül a beruházás. A Ferenczi esetében nem vált be ez a módszer, a beruházó csődbe ment, az építkezés áll, sőt, egyre romlik a már elkészült szerkezet állapota.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában