Helyi közélet

2014.09.02. 09:04

Eötvös József + Gábor Áron = Fazola Henrik

Miskolc - Új iskola nyitotta meg kapuit hétfőn Miskolcon: két középiskolából egy lett: a Fazola.

Miskolc - Új iskola nyitotta meg kapuit hétfőn Miskolcon: két középiskolából egy lett: a Fazola.Hétfőn volt a tanévnyitó a Miskolci Fazola Henrik Szakképző Iskolában.

Ha valaki most rácsodálkozik – ilyen is van? – megnyugtathatjuk, az iskolának ez volt az első tanévnyitója, hivatalosan szeptember elsejétől létezik. Két iskolát vontak ugyanis össze egy kormányhatározat döntése eredményeképpen, a Miskolci Gábor Áron Művészeti Szakközépiskolát, és a Miskolci Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskolát, a két intézmény ezzel megszűnt.

– A döntés a tankerületi szakmai racionalizásás eredménye – mondta az Észak-Magyarországnak Mokrai Attila, az újdonsült iskola igazgatója. Hangsúlyozta, a két iskolában jelentősen csökkent a tanulók létszáma, ezért is döntöttek az összevonás mellett. (A megyei közgyűlés a júliusi ülésén döntött az ügyben.)

22 tanárral kevesebb

– A két iskola összevonását nyáron bonyolítottuk le, az új telephelyünk a régi Eötvös iskola – magyarázta az igazgató. Megtudtuk, a fúzió a tanári kar összevonásával is járt, 22 tanárral kevesebben dolgoznak a Fazolában, mint korábban a két iskolában.

– Nem bocsátott el a fenntartó egy pedagógust sem – válaszolta kérdésünkre Mokrai Attila. A tanárok a város más középiskoláiban kaptak állást.

A Fazola Henrik Szakképző Iskola 650 tanulóval kezdte meg munkáját. A képzés mindkét iskola tanulóinak ugyanaz maradt, az újdonság csak a hajdani „gábor áronosokat” érinti: új iskolaépületben folytatják tovább.

– Az idei év nagy feladata lesz, hogy a tankerülettel együttműködve kialakítsuk a jövő tanévre vonatkozó beiratkozási terveket – folytatta Mokrai Attila. Új képzéseket terveznek, de hogy pontosan mit, az a jövő titka. Az igazgató a díszítőkovács és az ötvös szakok indítását pártfogolná.

Addig is az idei évben nagy feladatnak élik meg a névadóval való „ismerkedést”. Programokat terveznek Fazola Henrikkel kapcsolatban, legközelebb szeptember közepén, amikor szeretnének részt venni az őskohónál rendezett Fazola Napokon.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában