Helyi közélet

2014.09.15. 17:15

Előzetesben marad a "rablópalánta"

Miskolc - A gyermekvédelmi intézetből folyton megszökött, szorosabb őrizetre volt szüksége.

Miskolc - A gyermekvédelmi intézetből folyton megszökött, szorosabb őrizetre volt szüksége.

Meghosszabbította az előzetes letartóztatását a Miskolci Járásbíróság annak a 13 éves fiúnak, aki ellen rablás és más bűncselekmények megalapozott gyanújával indult büntetőeljárás tavaly nyáron, tájékoztatta lapunkat dr. Csillám Katalin, a Miskolci Törvényszék szóvivője. A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn döntött a gyerek előzetes letartóztatásának november 17-ig tartó meghosszabbításáról.

A fiú megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy múlt év júniusában és júliusában – amikor épphogy betöltötte a 12. életévét - testvérével együtt veréssel fenyegettek meg náluk fiatal gyerekeket, és így szerezték meg a sértettek kerékpárját, mobiltelefonját, pénzét. Ha a gyerekek nem tettek eleget a felszólításnak "önként", elvették tőlük az értékeiket.

A most 13 éves gyanúsítottat gyermekvédelmi intézetben helyezték el, azonban onnan rendszeresen megszökött, engedély nélkül távozott, tanulmányait nem folytatta. A fiú kora ellenére már jól ismert a rendőrök előtt, mert még mielőtt betöltötte volna a 12 életévét, a rendőrkapitányság négy ügyben volt kénytelen gyermekkorára - mint büntethetőséget kizáró okra - hivatkozva megszüntető határozatot hozni hasonló bűncselekmények miatt.

A 12-14 év közötti gyerekek körében egyre nagyobb mértékben elterjedt az erőszakos érdekérvényesítés, ezért tartotta a jogalkotó szükségesnek a büntethetőségi korhatár módosítását az új büntető törvénykönyvben, és a kirívóan agresszív, élet ellen irányuló bűncselekményt elkövető gyermekkorúak büntetőjogi felelősségre vonását és egyes súlyos bűncselekményeknél a büntethetőség korhatárának leszállítását tizenkét évre, tette hozzá dr. Csillám Katalin.

A törvény az emberölés alap- és minősített esetei, az erős felindulásban elkövetett emberölés, az életveszélyt okozó testi sértés és a halált okozó testi sértés, a rablás és a kifosztás elkövetőjének büntetőjogi felelősségre vonását teszi lehetővé abban az esetben is, ha a cselekmény elkövetésekor tizenkettedik életévét már betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a cselekménye következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

A bíróság a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás befolyásolásának veszélye miatt rendelte el a fiú előzetes letartóztatását ez év januárjában, amit ezt követően több alkalommal is meghosszabbították.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában