Helyi közélet

2014.09.02. 13:14

Életutak: Iskolatábla – Tárkányi Zsuzsanna

Miskolc - Arany betűkkel írjuk fel azoknak a pedagógusoknak a nevét képzeletbeli iskolatáblánkra, akik nem csak tanítványaik számára, de Miskolc városnak is meghatározó személyiségei, akikre büszkék vagyunk.

Miskolc - Arany betűkkel írjuk fel azoknak a pedagógusoknak a nevét képzeletbeli iskolatáblánkra, akik nem csak tanítványaik számára, de Miskolc városnak is meghatározó személyiségei, akikre büszkék vagyunk.

Tárkányi Zsuzsanna művész-tanár, kedves barátom. Szerencsen született, a Bocskai István Gimnázium orosz tagozatán érettségizett. Kisgyermekkora óta rajzolt, az általános iskolában Tóth Miklósné tanárnő irányította. Mint kiemelkedő tehetséget György Antal festőművész is tanította – , aki korábban a gimnázium igazgatója volt - , akivel a család is jó kapcsolatot ápolt. Az orvos nagypapa és a festőművész régi barátok voltak, jól megértették egymást.

Zsuzsanna egész családjára jellemző a művészetek szeretete, nem csak a képzőművészet, de a zene terén is. A száz éves librettókat elővéve felidéződnek e régi emlékek. A gimnáziumi tanulmányok ideje alatt Zsignár István festőművész szakköri foglalkozásai segítették művészi fejlődését. Művészi látásmódot, technikai instrukciókat kapott, emellett lényeges az emberi humánum közvetítése is. Az Egri Tanárképző Főiskolán (régen: Ho Si Minh) Seres János és Katona Zoltán festőművészek mentorálásával folytatta művészi munkáját. Alkotói tevékenységét a mai napig folytatja. Örül, hogy a művészet szeretetére, ismeretére nevelheti a diákokat, kitárva előttük a „művészet kapuját”. Felfedezni egy-egy bimbózó tehetséget, pályájukat támogatni nagyszerű érzés.

Zsuzsa mindig szerette a természetet, mely békét és nyugalmat áraszt, és felülmúlhatatlan színeivel, formai változatosságaival. Sokszor természeti anyagokat: faleveleket, virágokat, terméseket használ képei megalkotásánál.

Többször alkalommal volt kiállítása:

- Szerencsen,

- Edelényben (önálló kiállítás),

- Sárospatakon,

- Tokajban,

- Mini Galériában,

- Miskolcon a Selyemréti Általános Iskola aulájában (önálló kiállítás).

A művészet feladata a világ szebbé tétele. Tárkányi Zsuzsanna művész-tanár képein keresztül közvetíti felénk a szépséget és a harmóniát.

Fényességet küldeni az emberi szív mélységébe: ez a művész hivatása.” (R. Schumann)

Új iskolájában is szeretné folytatni tanítványai művészeti nevelését, segíteni alkotó fantáziájuk megmozgatását és annak képi megvalósítását.

Kívánok művészi és pedagógiai munkájához jó egészséget, sok sikert sok szeretettel régi barátja

Győrffy László Jánosné Gaál-Szabó Ilona Regina

pedagógus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában