Helyi közélet

2014.09.06. 10:03

Egyetemi tanévnyitó - Az élet nem csak álomkép

Miskolc - Tizenháromezer tanuló és egyetemi oktató, dolgozó népesíti be hétfőtől a Miskolci Egyetem épületeit.

Miskolc - Tizenháromezer tanuló és egyetemi oktató, dolgozó népesíti be hétfőtől a Miskolci Egyetem épületeit.Mit várunk önöktől? Nem kell lemondaniuk a személyiségükről. Ne váljanak tanulógépekké! Intelligens, értelmes emberként erősen szelektáljanak, és azt tegyék magukévá, amit valóban fontosnak tartanak! – eme jó tanácsokkal látta el a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatóit a pénteki tanévnyitón prof. dr. Torma András, az intézmény rektora.

Jól döntöttek

Dr. Berényi János, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke örömmel üdvözölte a régió legnagyobb felsőoktatási intézményében az újdonsült hallgatókat, egyben biztosította őket arról, hogy jól döntöttek, amikor a Miskolci Egyetemet választották. Mint mondta, a befektetők számára kiemelten fontos, hogy magasan kvalifikált, jó szakembereket találjanak, ez az intézmény pedig számtalan kiváló szakember kezébe adott már diplomát. Ezt bizonyítja, hogy a Mercedes Kecskemétre települése óta a legjelentősebb zöldmezős beruházás valósul meg Miskolcon a japán Takata révén.

– A gazdasági élet kihívásainak csak jól képzett, felkészült szakemberekkel tudunk eleget tenni. Ennek egyik hazai bázisa a Miskolci Egyetem, amely egy újabb speciális tanszék létrehozásával is biztosítja ezt – mondta az elnök.

Ne féljenek!

„1975. szeptember 2-án léptem át a szegedi egyetem kapuját. Örültem, ugyanakkor féltem is, mert tudtam, hogy új, ismeretlen dolgok várnak rám. Különösen rémisztő volt, hogy mindez 300 kilométerre visz a szülői háztól. 59 évesen azonban büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelenthetem, alaptalan volt a félelmem. A legszebb éveimet töltöttem az egyetemen” – kezdte sajátos módon beszédét a rektor.

„Ne féljenek! – mondta biztatóan. – Tanulástól terhes, de sikerekkel teli évek állnak önök előtt. Igaz, hogy sok mindenhez alkalmazkodniuk kell majd, de az önök elődei bizonyítják, hogy ez nem lehetetlen. Darwin szerint is az alkalmazkodás a fennmaradás kulcsa” – tette hozzá a Torma András. Mint hangsúlyozta, mintegy 12 ezer hallgató, 600 oktató és 600 egyéb munkatárs számára kezdődik meg az új tanév, azaz naponta mintegy 13 ezer ember otthona lesz a campus. „Igyekezzenek tartalmasan kitölteni a szabadidejüket, találják meg az önök számára legvonzóbb programokat a selmecbányai hagyományok örökségében!” – zárta beszédét.

„Jól választottak! És én azt kívánom, legyenek büszkék arra, hogy a Miskolci Egyetem hallgatói lehetnek és lehettek.” – mondta dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, miután a város polgáraivá fogadta az újdonsült hallgatókat, és jelképesen átnyújtotta képviselőiknek a város kulcsát. Mint mondta, aki itt tanul, nem csupán a választott szakma kiemelkedő művelőjévé válik, hanem az ország jövőjének formálójává is.

„Jól választottak, mert az itt szerzett diplomának értéke van, el lehet vele helyezkedni. És folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több olyan cég települjön ide, akiknek szüksége van az itt végzett diplomásokra – hangsúlyozta Kriza Ákos.

ÉM-UM

Érdekességek

Az élet nem csak álomkép – énekelte Pecsmány Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának egykori hallgatója. A Rudolf című musical eme sora tökéletesen illett az ünnepélyes tanévnyitóhoz, amelyen többször is elhangzott, hogy életük fontos állomásához érkeztek a felsőfokú tanulmányaikat most elkezdők.

Az eskü szövegét Müller Kitti I. évfolyamos műszaki menedzser hallgató olvasta fel, majd Hajdó Péter mechatronikai mérnök szakos és Rindt Orsolya kereskedelem-marketing szakos hallgatók vették át a város kulcsát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában