Helyi közélet

2014.09.28. 19:04

Bájos bűdi boszorkánynap

Hernádbűd - Kálmán király idejéből maradt fent, hogy boszorkányt égettek a büdi fennsíkon.

Hernádbűd - Kálmán király idejéből maradt fent, hogy boszorkányt égettek a büdi fennsíkon.

Miskolc felől a 3-as számú főútról lekanyarodva Ináncson, Hernádszentandráson és Perén keresztül juthatunk el a megyeszékhelytől közel 40 kilométerre fekvő községbe, ahol a hétvégén rendezték meg a Hernádbűdi Boszorkánynapokat.

Szlobodnik László szervező elmondta: a fennmaradt történeti források szerint Kálmán király idejében a bűdi fennsíkon boszorkányt égettek.

- Ennek apropóján döntöttünk úgy, hogy elindítjuk ezt a kulturális rendezvényt. Ennek kapcsán a helyi értékeket is szeretnénk megmutatni – mondta szombaton munkatársunknak a helyszínen. – A programokat is úgy állítottuk össze, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érezzék magukat.

Vizsolyi papírra

A szervező hangsúlyozta: ennek érdekében rajzversenyt szerveztek, és csokievő- és lufifújó versenyt csakúgy megálmodtak, mint boszorkányos erővel rendelkezőknek szkander versenyt, boszi kvízt, és boszorkány szépségversenyt is.Az esemény támogatói között volt a vizsolyi Daruka Mihály, aki a híres vizsolyi biblia készítésének évfordulója kapcsán 200 darab bibliát újranyomtat. Abból a kézzel gyártott egyedi papírból vitt a büdieknek, amiből a bibila is készül, a versenyek győztesei abból a különleges papírból kapták okleveleiket. De voltak speciális seprők és fekete macskák is előkerültek.

A boszorkányos napot zene és tánc zárta.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában