Helyi közélet

2014.09.10. 17:08

A Neoton Família is fellépett Edelényben

Edelény - Kilencedszer tartottak búcsút szombaton egész nap az Edelényhez közeli Császta-szőlőhegyen.

Edelény - Kilencedszer tartottak búcsút szombaton egész nap az Edelényhez közeli Császta-szőlőhegyen.

A programot a bográcsos főzőverseny vezette be, majd a több száz jelenlévő előtt Virág Tamás, az Edelényi Hegyek Közösségének elnöke mondott beszédet. Kiemelte, hogy százhatvan gazdával tizenöt esztendővel ezelőtt alakultak, majd összefogtak és munkájuk eredményeként újjáéledt a hegy. Ismert, hogy a gazverte központi részből – a céljaikkal azonosuló emberek adakozásából – párját ritkító értékeket hoztak létre, ezzel bizonyították a szőlőhegy életképességét. Azóta nagy értékű pinceházak épülnek Császtán, ahol egymást érik az új telepítések, ezáltal felértékelődtek a pincék, a telkek, amelyek iránt már nagy a kereslet. A szőlőhegy szerves része lett az idegenforgalomnak, amely a Coburg-kastély felújításával rohamos fejlődésnek indult. Az edelényi borok országszerte elvitték a terület jó hírét, nőtt a szakmai elismertségük, szerves részévé váltak a bükki borvidéknek.

Utat építenek

– Az általunk megvalósított építészeti és szellemi értékek olyan eredmények, amelyek mellett már senki nem megy el szó nélkül Edelényben és a környéken sem – jegyezte meg Virág Tamás, majd hozzátette: – Elsődleges célunk pedig az, hogy megépítsük a még hiányzó, másfél kilométeres, aszfaltutat.

A búcsú keretében Mikolai Vince esperes vezetésével szentmisét is tartottak, majd egymást érték a nagy tömegeket vonzó rendezvények. Fellépett többek között a Hozsanna kórus, a bogácsi gazdák és az edelényi férfiak kórusa, és a perecesi Bányász fúvószenekar is. Nagy sikert arattak a tánccsoportok, a búcsú fénypontját pedig – mintegy ezer részvevő előtt – a Neoton Família fellépése zárta.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában