Helyi közélet

2014.09.04. 15:19

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Századok sátra Miskolcra érkezik

Budapest, Miskolc - 2014. szeptember 19–22. között Miskolcra érkezik a Magyar Nemzeti Múzeum építményegyüttese és óriás gömbsátra, amely 21. századi látványeszközökkel, világszínvonalú attrakcióval várja az érdeklődőket, és – a város lakói mellett – leginkább az általános- és középiskolásokat.

Budapest, Miskolc - 2014. szeptember 19–22. között Miskolcra érkezik a Magyar Nemzeti Múzeum építményegyüttese és óriás gömbsátra, amely 21. századi látványeszközökkel, világszínvonalú attrakcióval várja az érdeklődőket, és – a város lakói mellett – leginkább az általános- és középiskolásokat.

Az MNM – a múzeum történetének és országos intézményhálózata gazdag gyűjteményeinek bemutatásával – a történelemről és nemzeti örökségünk őrzéséről, a múltértelmezés folyamatos megújításáról és napjaink jövőépítő múzeumáról mesél. Csak éppen váratlan, meghökkentő és egészen szokatlan módon, a legmodernebb vizuáltechnikai megoldásokkal.

A Múzeum•kör•út országjáró múzeum-projekt a legrégebbi magyar múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és 10 vidéki intézményének egységes bemutatkozása. A 3 és fél milliós műtárgyvagyonból persze csak néhány mutatkozik be a gömbben, de a legmodernebb látványtechnikai megoldásokkal sok száz megismerhetővé is válik. Ez a 21. századi múzeum megmutatja, hogy bár az egyedi műtárgyak őrzik meg a múltunkat, de a jelenben megismerhető múltról nagyon sokféleképpen lehet érvényesen beszélni. Az MNM hisz abban, hogy történelmünk megismerése a jelen megismerését teszi könnyebbé mindenki számára, és ehhez – az értéket megőrizve – egészen új módszerek is használhatóak.

Nem mindennapi élményben lehet része tehát annak, aki betér az MNM-gömbsátrába. Az óriási félgömbbe lépve idő- és térutazás várja. Padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja, beléphet a zene kelyhébe, kiemelkedő történelmi személyiségeinket illesztgetheti össze, a karzaton dúskálhat az MNM műkincseiben, várépítési animációkat követhet végig, részese lehet a muhi csatának és élvezheti a megfiatalodott Múzeumok Majálisát vagy a restaurátorok múltfeltáró és értékmentő munkáját. Emellett pedig századok divat-bemutatóján vehet részt illetve a szeptember 17-én a Nemzeti Múzeum központi épületében megnyíló vadonatúj népvándorlás- és honfoglaláskori kiállítás műtárgyaival találkozhat.

A gömb félköríves óriásképernyőjén végigutazhat a Magyar Nemzeti Múzeum elmúlt évtizedein, a padlóvetítés pedig végigrepíti Magyarországon és a századokon, mivel a filiálék kor-profil anyagai végigvezetnek a magyar történeti korokon és – Budapesten kívül –az ország 9 településén és városában működő tagintézményeken és kiállítóhelyeken.

A projekt nem titkolt célja, hogy az általános és középiskolások minél jobban megismerjék a Magyar Nemzeti Múzeumot és a hozzá tartozó társintézményeket és kedvet kapjanak fel is keresni majd azokat. Iskolás látogatóinkat megajándékozzuk, és a kiállítás szóróanyagának felmutatásával, 2014 végéig 20%-os kedvezménnyel látogathatják meg az MNM állandó kiállításait.

A Századok sátrának kapuja Miskolcon szeptember 19-én délután nyílik ki.

További információk és képek a kiállításról: www.facebook.com/nemzetimuzeum

- Balogh Máté - -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában