Helyi közélet

2014.08.29. 09:13

Ózdi rablógyilkosság - „Ez sem fog már többet beszélni!”

Miskolc, Ózd - A rablógyilkosságot megelőző éjjelen betörők jártak az idős testvéreknél.

Miskolc, Ózd - A rablógyilkosságot megelőző éjjelen betörők jártak az idős testvéreknél.

Egy testvérpárra támadt rá ózdi otthonukban az a két férfi, akiknek büntetőpere csütörtökön folytatódott a Miskolci Törvényszéken. A tárgyalást vezető bírónak gyakran erősen meg kellett emelnie a hangját, hogy a tanúként meghallgatott sértett meghallja a kérdéseket.

Ez év január hetedikén éjjel ketten törték rá az ajtót a 68, illetve 69 éves férfiakra. A vádirat szerint a bűncselekmény elkövetése előtt Rivotrilra alkoholt fogyasztó támadók egyike a már ágyban fekvő idősebb férfit, míg társa a még fotelben ülve tévéző fiatalabbat „vette kezelésbe”.

„Ahogy a fotelben ültem, bejött egy csuklyás ürge, fölém hajolt, és azt kérdezte: »Megismersz?« »A Jóisten ismer meg téged!«, válaszoltam, aztán csak kaptam az ütéseket”, adta elő az idős férfi. Arra a kérdésre, hogy nagyjából hányszor ütötte meg a támadója, nem tudott felelni, csak arra emlékezett, hogy vascsővel ütötték és hogy később a kórházban 57 kapcsot szedtek ki belőle.

„Kérdeztem, »miért csinálod ezt?«, de nem felelt, még a szemüvegemre is rálépett”, sorolta sérelmeit kissé összefüggéstelenül a férfi. A támadó ezután „mindent felforgatott”, késével a párnát is kihasította, majd odalépett az addig vert házigazdához, és megemelte, majd visszaejtette a kezét. „Azt mondta: »Ez sem fog már többet beszélni!«

Nem hallották meg a zajt

A férfi vallomásából, kiderült, hogy nem csak ő, bátyja is süket volt, ezért nem is figyeltek fel a zajra, csakúgy, mint előző éjjel, amikor betörők jártak a testvérpár konyhájában és fészerében, ahonnan gyakorlatilag mindent elvittek. A férfi ezért vásárolt másnap lisztet, cukrot, s más élelmiszereket – amiket viszont már bátyja gyilkosai raboltak el.

A bíróság megpróbálta sorba venni, hogy a házból hiányzó holmik melyikét vitték el a betörés, s melyiket a másnapi rablógyilkosság során, de az idős férfi ebben nem nagyon volt partner, mert alig hallott valamit a feltett kérdésekből, ezért időnként a bíró és az ügyész írásban próbáltak kommunikálni vele.

A két vádlott korábban már ült azért, mert idős emberek otthonába járt lopni, egyikük jelenleg is jogerős büntetését tölti, de megbánásnak nyomát sem lehetett látni rajtuk, sőt, egyiküket folyamatosan rendre kellett intenie a bírónak, mert megjegyzéseket fűzött az idős tanú vallomásához.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában