Helyi közélet

2014.08.26. 15:22

Ostravából futottak Miskolcra

Miskolc - A „Visegrádi Négyek (V4) Futás” 12 cseh résztvevője augusztus 25-én érkezett meg Miskolcra, ahol az utolsó kilométerekre helyi futók egy csoportja csatlakozott hozzájuk. Az ostravai sportemberek ma továbbindultak Kassára.

Miskolc - A „Visegrádi Négyek (V4) Futás” 12 cseh résztvevője augusztus 25-én érkezett meg Miskolcra, ahol az utolsó kilométerekre helyi futók egy csoportja csatlakozott hozzájuk. Az ostravai sportemberek ma továbbindultak Kassára.

A „Visegrádi Négyek (V4) Futás” ötlete még 2006-ban született meg, de története későbbre nyúlik vissza. 1985-ben – a II. Világháború 40. évfordulója és Ostrava felszabadulásának alkalmából – Ostrava német testvérvárosából, Drezdából 6 német sportoló szervezett futást Drezdából Ostravába. 2005-ben – a 60. évfordulón – ugyanezek a sportolók ismét elfutottak Ostravába. Dr. Jaromir Horak – akkoriban a város egyik alpolgármestere volt, 2006-ban szervezett egy hasonló futást Ostravából Drezdába, Drezda fennállásának 800. évfordulója alkalmából.

Drezdai útja során dr. Jaromir Horak tudomására jutott, hogy az ottani hosszútávfutók minden évben szerveznek hasonló eseményt testvérvárosaikba. Az ötlet elnyerte tetszését, s úgy döntött, hogy a következő futás útvonala és úticélja a „Visegrádi Négyek” közé tartozó testvérvárosok (Ostrava, Katowice, Kassa és Miskolc) lesznek, hiszen ezen országokat nemcsak a földrajzi közelség köti össze, hanem az ott élő emberek hasonló problémái és hasonló örömei, s köztük bizonyára vannak hosszútávfutást szerető emberek is. A V4 futás teljes távja mintegy 540 km.

Az ezúttal is dr. Jaromir Horak vezette futókat augusztus 25-én, hétfőn, az esti órákban, a Pesti út végén található Miskolc táblánál dr. Képes Lóránt, a borsodi megyeszékhely önkormányzatának adó-osztályvezetője és helyi futók egy csoportja fogadta. Innen a társaság együtt futott a belvárosba. A sportembereket a részcélként megjelölt, a Városháztéren található Széchenyi-szobornál Szász László, a Miskolci Sportcentrum Kft. ügyvezetője fogadta és köszöntötte, majd tolmácsolta feléjük dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének üdvözletét.

A nap zárását a közös vacsora jelentette, ahol lehetőség kínálkozott a sportbarátságok kialakítására, elmélyítésére. A cseh futók a Jezsuita Gimnázium kollégiumában pihenhették ki fáradalmaikat.

Az ostravai résztvevők, másnap augusztus 26-án reggel, a Városházán találkoztak dr. Zsiga Marcellel, Miskolc sportért is felelős alpolgármesterével, aki megajándékozta őket. Ezt követően a vendégek felkeresték a miskolci GYIVI-t, ahol megtekintették a befogadó-központot, majd apró ajándékokat adtak át az ottani gyerekeknek. A délelőtti program után a cseh sportemberek elhagyták Miskolcot és Kassa felé folytatták útjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában