Helyi közélet

2014.08.27. 09:05

Önkormányzat 2014 | Eggyel kevesebb helyre választhatók

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az eddigi igénylő szervezetek a megyei választási irodáról is elvitték már az ajánlóíveket.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az eddigi igénylő szervezetek a megyei választási irodáról is elvitték már az ajánlóíveket.

Borsod-Abaúj-Zemplénben, mint megyei választókerületben, az előttünk álló általános választáson a megyei önkormányzat közgyűlésébe megválasztható tagok számát a főjegyző, mint a Területi Választási Iroda vezetője 29 főben állapította meg (a 2014. január 1-jei lakosságszám alapján) – az eddigi 30-cal szemben. Dr. Kovács János főjegyző korábbi határozata alapján megyénkben a megyei lista állításához 2110 választópolgár érvényes ajánlására van szükség. (A megyei választókerületben ugyanis az a jelölőszervezet állíthat listát, amely – a 2014. augusztus 15-i adatok szerint – a választókerület választópolgárainak 0,5 százalékának ajánlását összegyűjtötte. A választókerületbe nem tartozik bele Miskolc mint megyei jogú város, melynek választópolgárai nem is szavaznak a megyei listára.)

Ezt azzal pontosította Szombatiné dr. Sebők Emese aljegyző, hogy a többes jelölőszervezeteknek több érvényes ajánlásra van szükségük, tehát a FIDESZ-KDNP-nek, minthogy a két párt együtt szeretne listát állítani, a választókerület választópolgárainak 1 százalékának ajánlására, vagyis 4220 ajánlásra van szüksége. Tájékoztatása szerint a péntekig ajánlóíveket igénylő pártok, az Együtt, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP, az MSZP, DK még hétfőn, a Magyar Munkáspárt kedden át is vették az ajánlóíveket, a kedden igénylő Magyarországi Cigánypárt pedig még aznap tette ezt meg.

A megyei nemzetiségi területi önkormányzatba 4 területi listát állíthatnak a jelölő szervezetek, a német nemzetiségihez 11, a roma nemzetiségihez 163, a ruszinhoz 15, a szlovákhoz 16 ajánlásra van szükség. Viszont tegnapig csak a B.-A.-Z. Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének Egyesülete, a "RUKISÖSZ" Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület és a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete jelezte igényelt és vette át az ajánlóíveket.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában