Helyi közélet

2014.08.28. 18:45

Közlemény - Tankönyvszállítás, rendőri felügyelettel

Felsődobsza - Rendőri felügyelet, hivatalból kirendelt postai ellenőr, és felfegyverzett civilruhás nyomozó jelenlétében kezdődött meg 2014. augusztus 28-án a Wesley János Főiskola felsődobszai Bárczay Gábor Tagiskolájában az összes beiratkozott tanulónak névre szóló csomagokban központilag leszállított tankönyvcsomagok kamionból történő kipakolása.

Felsődobsza - Rendőri felügyelet, hivatalból kirendelt postai ellenőr, és felfegyverzett civilruhás nyomozó jelenlétében kezdődött meg 2014. augusztus 28-án a Wesley János Főiskola felsődobszai Bárczay Gábor Tagiskolájában az összes beiratkozott tanulónak névre szóló csomagokban központilag leszállított tankönyvcsomagok kamionból történő kipakolása.

A szokatlanul különös körülményeket teremtő hivatali szervezés sem tudta azonban megzavarni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő iskola tanárainak és vezetőinek a rendes tanévet előkészítő tantestületi értekezletének jövőben bizakodó hangulatát.

„A MET folytatja az öt évre kötött köznevelési megállapodásban vállalt oktatási tevékenységét, következetesen és bátran kiáll kiszolgáltatott kisdiákjai és családjaik érdekei mellett. Hagyományainkhoz híven továbbra is készségesen közvetítünk minden jószándékú felajánlást. Bátorítjuk tanulóinkat és családjaikat, híveinket, támogatóinkat és a felsődobszai tantestület minden dolgozóját.” – nyilatkozta Iványi Gábor lelkész, a MET – mint a felsődobszai iskola fenntartója –, nevében.

Az ügy előzményei, háttere

2011-ben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és Felsődobsza, valamint három közeli település önkormányzatai „közoktatási megállapodást” kötöttek, melyben a közoktatási, köznevelési feladatokat a MET átvállalta az érintett önkormányzatoktól. A MET vállalta, hogy óvodától érettségiig, illetve a szakképzések befejezéséig folyamatosan megszervezi a közoktatást. Luterán András felsődobszai polgármester 2014 év elején felmondta ezt a közoktatási megállapodást a MET-tel. Az indok: „Együttműködés hiánya”. 2013 januárjában minden alapítványi és nem egyházi oktatási intézmény a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) került. Ez azonban a korábban már az egyház fenntartásába került oktatási intézményekre – a törvény szerint – nem vonatkozik. Így sem a polgármester sem az önkormányzat nem jogosult a Közoktatási Megállapodás felbontására. Ugyanez vonatkozik – értelemszerűen – a KLIK-re is. Mégis, 2014 közepén a KLIK-től megérkezett a közoktatási megállapodásra vonatkozó felmondó levél. A fenntartói joggal bíró MET a felmondást nem tartotta jogszerűnek, és pert indított.

A per jelenleg a Szikszói Városi Bíróságon van.

A KLIK és a Felsődobsza-i Önkormányzat tárgyalásra hívta meg a MET képviselőit, melyet az egyház – jószándékát bizonyítandó –, elfogadott. A három tárgyalás során igazolódott, hogy a MET által biztosított szakmai program támadhatatlan. 2014. augusztus 13-án a MET által megbízott jogászt behívták a KLIK-be, ahol közölték vele, hogy abban az esetben, ha nem állapodik meg a MET az Önkormányzattal, 2014. augusztus 21-én hatósági „birtokvédelmet” kérve átveszik az iskolát.

Független jogászok szakvéleménye szerint a fenntartói jog és a birtokon belüliség a MET-et illeti.

Fenyegetésképpen szóban (az emlékeztetőből kifelejtve) a KLIK főosztályvezetőjétől elhangzott, hogy „amennyiben a kitűzött időpontban a MET nem adja át önként az iskolát, a MET által fenntartott összes többi iskola elvételét is fontolóra veszik.” (SIC!)

A Fidesz (Luterán András polgármester pártja) 2010-es egyik ígérete az volt, hogy nem szünteti meg a vidéki, kis oktatási intézményeket, melyek a hátrányos helyzetű gyermekek számára az egyedüli reményt jelentik a lehetséges felemelkedésre. A MET közoktatási intézményeiben országszerte mintegy 3200 súlyosan hátrányos helyzetű gyermek tanul és kap – gyakran családjával együtt – szociális segítséget is) alig néhányad-magával védelmezi és próbálja a gyakorlatban megvalósítani ezt az ígérvényt.Az Alkotmánybíróság pozitív döntéséhez hasonlóan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is úgy döntött, hogy a MET (és más meghurcolt egyházak) törvénytelenül elvett jogait vissza kell adni, s a Magyar Államnak meg kell egyeznie a kártérítésben az érintettekkel. Ez a döntés a közeljövőben emelkedik jogerőre.

- Iványi Gábor lelkész, a MET – mint a felsődobszai iskola fenntartója –, nevében -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában