Helyi közélet

2014.08.22. 13:49

Közlemény - Luterán András Felsődobsza polgármesterének nyilatkozata

Felsődobsza - Luterán András, mint Felsődobsza Község polgármestere a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (továbbiakban: MET) által a Bárczay Gábor Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda kapcsán, a sajtóban megjelentett cikkekkel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot kívánom tenni.

Felsődobsza - Luterán András, mint Felsődobsza Község polgármestere a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (továbbiakban: MET) által a Bárczay Gábor Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda kapcsán, a sajtóban megjelentett cikkekkel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot kívánom tenni.

Önkormányzatunk kizárólag gyermekeink egészséges fizikai és szellemi fejlődését tartja szem előtt, valamint az oktatásban a megfelelő szintű szakmaiságot tudja elfogadni, és ha ez biztosítottnak látja, partner kíván lenni a mindenkori fenntartóval.

Amikor 3 évvel ezelőtt más önkormányzatokkal együtt a felsődobszai iskola és óvoda fenntartását a MET-nek átadtuk, akkor is erre törekedtünk, de sajnos csalódnunk kellett. Az eltelt időszakban szülői bejelentések és sorozatos panaszok érkeztek hozzánk, valamint arról kaptunk híreket, hogy a helyi gyermekeket másik iskolába íratják, az itt maradók pedig rosszabb felvételi eredményeket érnek el, mint elődeik korábban.

A fenntartóval történő együttműködés (teljes) hiányára tekintettel az elmúlt közel 1 évben számos megkeresést tettünk ez ügyben a MET elnöke, Dr. Iványi Gábor felé is, kérve személyes közreműködését a problémák megoldásában. A helyzet békés rendezése érdekében hónapokon keresztül próbáltuk elérni, de sajnos a megállapodás aláírása óta számunkra érthetetlen okokból kifolyólag nem sikerült egy találkozót sem leegyeztetni. Megkereséseinkre egyáltalán nem reagált, képviselőinket nem fogadta.

Az elmúlt három évben a jelenlegi fenntartótól az intézmény működésére vonatkozóan nem kaptunk semmilyen szakmai beszámolót kifejezett kéréseink ellenére sem.

Az együttműködés teljes hiánya miatt képviselő-testületünk úgy határozott, hogy az intézményünkre kötött fenntartói megállapodást elsődleges szándéka szerint közös megegyezéssel, békés úton megszünteti. Mivel kérésünket a MET elutasította, így önkormányzatunk a fenntartói megállapodást jogszerűen felmondta a tanév végével.

Álláspontom szerint a fenti problémákat tárgyalóasztal mellett kellett volna, kellene átbeszélni és nem pedig a médiában, ahol az elmúlt napokban a MET által megjelentetett információk egyoldalúak, tévesek és elferdítve mutatták be a kialakult helyzetet. Az érintett családokat pedig nem a sajtón keresztül, hanem az elmúlt három év teljesítménye alapján kellett volna megnyerni. Szomorúnak tartom, hogy 2011. óta csak 2014. augusztus 21. napjára szervezett családi napot a MET, fenntartói létének kétségbeesett igazolására, az iskola diákjait ebben eszközként felhasználva.

Felsődobsza képviselő-testületének csakis az ott tanuló gyermekek és családjaik érdekei a fontosak, nem vezérli sem politikai, sem egyházi érdek, és az ezzel kapcsolatos kijelentésektől teljesen elhatárolódunk. Mivel úgy látjuk, hogy a MET nem a családok és gyermekek, hanem a saját érdekeit tartja fontosnak, továbbra is elkötelezettek vagyunk az intézmény átadás-átvételében, folytatjuk az egyeztetéseket és minden lehetséges jogi eszközt felhasználunk annak érdekében, hogy az intézmény megfelelő szakmai tudással és gyermekeink iránti érzett elkötelezettséggel rendelkező fenntartó kezébe kerüljön. Indokainkat kellő módon alá tudjuk támasztani, és minden szükséges intézkedést megteszünk ennek érdekében.

- Felsődobsza Község Önkormányzata -


Felsődobsza - Mégsem cserél fenntartót a felsődobszai iskola? A testvérközösség működési engedélyt kapott. tovább »

Felsődobsza - Elvenné a testvérközösségtől a felsődobszai iskolát az önkormányzat és a Klik. tovább »

Budapest, Felsődobsza - 2011-ben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és Felsődobsza, valamint három közeli település önkormányzatai közoktatási megállapodást kötöttek, amelyben a közoktatási (köznevelési) feladatokat a MET átvállalta az érintett önkormányzatoktól. A MET vállalta, hogy óvodától érettségiig, illetve a szakképzések befejezéséig folyamatosan megszervezi a közoktatást. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában