Helyi közélet

2014.08.29. 08:07

HPV-védőoltás - A hetedikeseknek ingyenes

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szeptember 15-ig nyilatkozni kell a szülőknek: kérik-e lányuk számára a méhnyakrák elleni védőoltást.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szeptember 15-ig nyilatkozni kell a szülőknek: kérik-e lányuk számára a méhnyakrák elleni védőoltást.

Magyarországon évente 1500 új méhnyakrák-megbetegedést diagnosztizálnak és 500-an meg is halnak bele, mondta a csütörtöki, Demeter Ervin kormánymegbízottal közös sajtótájékoztatón dr. Asztalos Ágnes, megyei tiszti főorvos. Hozzátette: pedig ez az a betegség, amelyben egyetlen nőnek sem kellene meghalnia, hiszen megelőzéssel, aminek része a korai felismerést szolgáló szűréssel a méhnyakrák is gyógyítható. Mint mondta, e betegségért 70 százalékban a HPV-vírus két fajtája felelős. Mindkettő ellen tartós védelmet nyújt az a HPV-védőoltás, amelyet e tanévtől minden 7. osztályos, 12. életévét betöltött leány számára kötelezően felajánlanak, ingyen, felmenő rendszerben (Azaz mostantól beemelték az iskolai kampányoltások közé, évente újabb és újabb hetedikes lányok körére terjesztve ki.)

A témáról cikkeink a pénteki Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában