Helyi közélet

2014.07.08. 10:00

Újra megnyílik a tállyai Maillot-kastély

Tállya - A Tállyáért Egyesület eddigi munkájának köszönhetően újra megnyit a település egyik jelentős és nagy múltú épülete, a Maillot-kastély.

Tállya - A Tállyáért Egyesület eddigi munkájának köszönhetően újra megnyit a település egyik jelentős és nagy múltú épülete, a Maillot-kastély.

A kastély megnyitásával ismét látogathatóvá válik a termeiben berendezett állandó kiállítás, amely a településen egykor működő Közép-Európai Művésztelep alkotásait mutatja be. A kiállítás teljesen új koncepció mentén lesz átrendezve, és eddig nem látott alkotásokkal is

A megnyitó ünnepség július 12-én 18:00 órától lesz.

A kastély története

A kastély a Maillot bárói család lakhelye volt egykor. Feltehetően az 1720-as években épült, de ez az időpont nem teljesen tisztázott. Az épület barokk stílusban épült, és a 19. században többször átalakították és bővítették. Maillot báró a kastélyban számos érdekes és értékes tárgyat gyűjtött össze, melyeknek a kastély mint kiállítótér is helyet adott.

A 90-es években a kastély és az udvara a Tállyán évente megrendezett Közép-Európai Művésztelep alkotóinak volt a központja. A művészek minden nyáron a településre költöztek több hétre, és a falu hangulatából, hagyományaiból, az itt élő emberekből inspirálódva hozták létre alkotásaikat. Ezeket a tárgyakat, képeket, szobrokat a kastély állandó kiállítása mutatja be. Valamint az épület egyik terme a Lavotta János emlékszobának is otthont ad.

A kastély és a kiállítás éveken keresztül zárva volt, az épületet pedig nem használták.

A megnyitó után visszaköltözik az élet a Maillot-kastélyba

A Tállyáért Egyesület a kiállítás felújításán, bővítésén és megnyitásán kívül az épületben egykor zajló pezsgő kulturális és művészeti életet is vissza akarja hozni.

Július 12-e után elindul a Tállya ART programsorozat, melynek első jelentős eseménye az 1. Tállya ART Alkotótábor lesz július 21. és 26. között. Az egyesület pályázatot hirdetett művészek között különböző kategóriákban. Ezek a divattervezés, az ékszerkészítés, a szobrászat, az építészet-belsőépítészet és a fotó. A cél a művészek és a művészet iránt érdeklődők megszólítása és visszahozása, valamint a Közép-európai Művésztelep megidézése azáltal, hogy az alkotók ismét Tállyán laknak napokig, és a faluból töltekezve

A Tállyáért Egyesület a Tállya ART-on belül szeretne még új kiállításokat, koncerteket, előadásokat, irodalmi eseményeket, vásárokat és boros programokat szervezni. A Tállyáért Egyesület hamarosan a kastély felújítását is megkezdi.

Közösség és összefogás

A jövőbeli terveket, programokat a Tállyáért Egyesület az itt élő emberek bevonásával, és a tállyai borászokból álló Borút Egyesület támogatásával valósítja meg. A cél egy összetartó és egymást segítő közösség létrehozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában