Helyi közélet

2014.07.29. 10:13

Újjászületőben van Velence-telep

Ózd - Megkezdődött az épületek felújítása, de a közösségfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Ózd - Megkezdődött az épületek felújítása, de a közösségfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek.A régi gyári kolóniák közül az örökségvédelem alatt álló Velence-telepre fordítanak nagy figyelmet ezekben a hónapokban Ózdon. A hosszú előkészítő munka után most már megkezdődött az ingatlanok egy részének a felújítása, amely során a épületek az eredeti formájukban kerülnek helyreállításra. Európai Uniós és állami forrásokat felhasználva 340 millió forintot fordíthat erre a célra a helyi önkormányzat.

- Az eddig lakhatatlan életveszélyes két nyolclakásos és egy négylakásos házat teljesen újjáépítünk - mondta el érdeklődésünkre a munkával kapcsolatban dr. Bárdosné Dudás Viktória, projektmenedzser. – Továbbá egy épület, amely vegyes tulajdonú, az önkormányzati négy lakás teljes rekonstrukcióval, a magántulajdonú négy, pedig csak külső felújítással, újul meg. Éppen ezért most az a furcsa helyzet állt elő, hogy igazából három és fél háznak a munkálatairól beszélhetünk. A város szempontjából jelentős értékmentésbe kezdtünk, ez is mutatja, hogy az önkormányzatnak rendkívül fontos a régi épületek megőrzése, a település történelmi részeinek fejlesztése.

Térfigyelő, csapadékelvezetés

Jelenleg szegregátumként emlegetik Velence-telepet, ám hosszútávon ismét egy élhető, kertes házas övezetet képzelnek el a Városházán. Éppen ezért nem csak kimondottan az épületek felújításáról beszélünk, amely egyébként egy másik projektnek köszönhetően két ütemben valósulhat meg.

- Terveink szerint az önkormányzati tulajdonú házakban nem marad lakhatatlan életveszélyes lakás - fogalmazta meg a várható eredményt dr. Bárdosné Dudás Viktória. - Ezt segíti majd az a közel kétszáz milliós projekt is, amely további feladatok elvégzését teszi nekünk lehetővé. A felújítás után a megőrzés a cél ezért fontos a közbiztonság erősítése a területen, ezért épül ki a térfigyelő rendszer. Velence-telep négy sarkára és a középső térre is telepítünk kamerát. A projektből megújul a csapadékvíz elvezető rendszer és a belső utak is.

Közösségépítés

Dr. Bárdosné Dudás Viktória ugyanakkor hozzátette: a konkrét felújítási munkákon túl arra is figyelmet szentelnek, hogy a közösségépítés folyamatos legyen a telepen. Sikerrel lezajlott egy honismereti tábor, folyamatos a helyi civil szervezetek jelenléte, kézműves foglalkozások, szalonnasütő telepítése, településfejlesztési és sport programok formájában. Néhány nap múlva pedig az örökségvédelmi festőtábor kezdődik Velence-telepen. Ugyanakkor a korábban Hétesre összpontosított Komplex Telepprogramba is egyre inkább bevonták az itt élő családokat, gyerekeket. Ennek a legjobb példája a Türr István Képző és Kutató Intézet szervezésében megtartott alkotótábor, ahol számos kézműves foglalkozáson vehettek részt a helyiek.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában