Helyi közélet

2014.07.24. 11:37

Megmentett biblianyomtatás

Vizsoly - Kétszáz darab Vizsolyi Bibliát nyomtatnak újra a Biblia bölcsőjében, Vizsolyban.

Vizsoly - Kétszáz darab Vizsolyi Bibliát nyomtatnak újra a Biblia bölcsőjében, Vizsolyban.

Daruka Mihály vizsolyi vállalkozó az elmúlt években olykor olyan tervekkel állt elő, hogy barátai, ismerősei mind bolondnak hitték.

De hogy az a sok ötlet, idea mégsem volt egészen badarság, a szombati ünnepség bizonyítja: újraindul Vizsolyban a Vizsolyi Biblia nyomtatása, és munkába áll az a vízimalom is, mely a szükséges papír készítésében játszik majd fontos szerepet.

Itt nyomtatták

Daruka Mihály annyit tud mesélni a Vizsolyi Bibliáról és annak nyomdatörténeti vonatkozásairól, hogy napokig is elhallgathatnánk. Pedig ez az egész egy csődbe ment kft.-vel kezdődött. Tíz évvel ezelőtt tönkrement faipari vállalkozása, amellyel 25 év munkája veszett oda. Daruka Mihály és családja szinte földönfutóvá vált. Egyszer azonban az asztalosmester hallotta a rádióban a vizsolyi polgármester nyilatkozatát, aki arról beszélt, hogy Vizsolyban még egy kávézó, egy étterem sincs, ahová a turisták betérhetnének. A turisták ugyanis jöttek szép számmal, hiszen a település református templomában tekinthető meg a híres Károli Biblia. Azt azonban nem tudták a turisták, hogy a Bibliát a templommal szemközti házban nyomtatták a 16. században.

Megvették

– Nagyon szíven ütöttek a polgármester szavai, és akkor elhatároztuk a feleségemmel, megvesszük azt a házat, amelyben egykor a Biblia készült. Igaz, 2 millió mínuszunk volt, az épületet pedig romos állapotban találtuk, de megértettem, hogy mennyire fontos ez a ház. Végül hitelből sikerült rendbe hozni, megnyitottuk a kávézót és éttermet, jöttek is a vendégek. Én pedig mesélni kezdtem nekik a Bibliáról, annak nyomtatásáról, hiszen ez a ház erről volt híres – idézi fel a múltat Mihály. – Azonban az egyik ötlet szülte a másikat. Úgy gondoltam, a vendégeknek meg is kell mutatni, hogy készült a Biblia. Az internet segítségével készítettem egy hordozható nyomdát, a turisták pedig szájtátva csodálták annak működését. Egyszer azonban beállított egy ember, aki azt mondta, ez mind nagyon szép, amit mesél, de egy kukk sem igaz belőle. Kiderült, az ELTE professzora, tanszékvezetője volt. Ő hozott nekem egy anyagot, ami már hitelesnek bizonyult (nem úgy, mint az interneten található), elmentem a sárvári Nádasdy Múzeumba, lefényképeztem az ott található nyomdagépet, és annak alapján megépítettem a szerkezetet. Budapesten találtam betűöntőt, a kézi betűöntő sablonokért pedig egészen Frankfurtig utaztam, a Gutenberg Múzeumba. A kézi öntőformákat az egyik lakatos barátom készítette el. 2011-ben így indult el a ház hátsó helyiségében a Biblia első lapjának interaktív nyomtatása, pontosan február 18-án, mivel a Vizsolyi Biblia nyomtatása is ezen a napon kezdődött, csak 1589-ben – mesél Mihály.

Ajándékba

Ami pedig ezután történik? Szeretne 200 példányt egy közhasznú egyesület segítségével kinyomtatni az eredeti Vizsolyi Bibliából. Ez nem hasonmás lesz, nem másolat, hanem ugyanaz a Biblia, ami a 16. században készült a településen, hangsúlyozta a vállalkozó. Ugyanazzal a technológiával, ugyanolyan mártott papírra. Ehhez szükség van összesen 1016-féle betűsablonra, írásjelre, díszítő elemre, mivel a Biblia 8 típusú betűből áll, egy része pedig görögül íródott. Szükséges 1,5 tonna ólom. Ezt az autógumi-szerelőktől szerzik be, mert a kocsik kiegyensúlyozására használt ólmot a kerekek leszerelése után már nem lehet másra használni. És kell még 300 ezer darab mártott papír, ami rongyból készül majd a vízimalom segítségével. A Bibliák nyomtatásához természetesen emberek kellenek, Daruka Mihály örül, hogy munkahelyeket is teremt tervének megvalósításával.

És mi lesz a Bibliákkal? A vállalkozó ajándékba szánja. Mindazoknak, akik támogatásukkal hozzájárulnak a biblianyomtatásáról híres épület teljes rekonstrukciójához. Daruka Mihály legújabb terve ugyanis is az, hogy a ház lebontott szárnyát visszaépíti eredeti formájában. De nem ám vásárolt anyagokból, hanem úgy, hogy mindent helyben készítenének el: a járólapoktól a tetőcserépig mindent. És amikor elkészül a 200 példány, megsemmisíti a nyomtatáshoz szükséges szerkezetet, ezzel növelve az újranyomtatott példányok értékét.

A Vizsolyi Biblia újranyomtatásának ünnepélyes megnyitóját és a vízimalom indítását július 26-án tartják az Öregnyomdász Vendéglő udvarán.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában