Helyi közélet

2014.07.30. 15:55

Közlemény - Sikeres a közbiztonsági mintaprogram Miskolcon is

Miskolc - Pintér Sándor belügyminiszter úr múlt heti budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy július 1-jétől az egész országra ki kell terjeszteni az eddig öt északkeleti megyében, így városunkban is sikerrel működő közbiztonsági mintaprogramot.

Miskolc - Pintér Sándor belügyminiszter úr múlt heti budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy július 1-jétől az egész országra ki kell terjeszteni az eddig öt északkeleti megyében, így városunkban is sikerrel működő közbiztonsági mintaprogramot.

„E program alapvetően illeszkedik a már 2010-ben megfogalmazott, élhető és biztonságos Miskolc megteremtésének célprogramjához. Ennek érdekében három alapvető feladatot jelöltünk meg: fel kell számolnunk a közbiztonságra veszélyt jelentő nyomortelepeket – a programmal való egyetértését 35 000 miskolci polgár aláírásával bizonyította -, meg kell erősítenünk a közbiztonsági szolgálatokat és szigorítani kell az együttélés szabályait.

A városunkban működő közrend és közbiztonsági program e három alappillérre épül, átfogó és e tekintetben egyedülálló hazánkban.

A rendszerváltás óta nem volt olyan polgármesteri kezdeményezés, amely akkora támogatottsággal bírt volna, mint a nyomortelepek felszámolására vonatkozó tervezet. Nem kérdés tehát, hogy a megkezdett programot folytatni, sőt gyorsítani kell! ”- mondta Kriza Ákos polgármester.

Ezzel párhuzamosan a Miskolci Önkormányzati Rendészet technikai, jogi és létszámbeli meg-erősítése is folyamatos – folytatta Miskolc város polgármestere:

  • Ötven százalékkal megemelték az önkormányzati járőrök létszámát ill. kerékpáros és kutyás rendőrök is járőröznek a városban.
  • Fokozott, 24 órás jelenlétet vezettek be néhány frekventált területen. A járőrök a nap 24 órájában vannak jelen a veszélyeztetett területeken, az iskolák, a bevásárló központok, a temetők környékén.
  • Megerősítették a mezőőri szolgálatot.
  • Megszüntették a posták körüli kifizetéseket.
  • Jelentős mértékben megnövelték a térfelügyeleti kamerák számát, jelenleg 111 db van a városban. Legutóbb éppen a felújított Lillafüredi Függőkertnél helyeztek ki kamerát.
  • Új dolog a rendszámfigyelő kamerák üzembe helyezése a jövőben. Erről nemrégiben hozott döntést az önkormányzat.
  • Utcai segélyhívó oszlopokat helyeztek el a város öt különböző pontján.
  • Létrehozták a közterület-felügyelők és a rendőrök által „vegyes párosban” ellátott gyalogos járőrszolgálatot, munkájukat a város egész területén végzik.
  • A külterületeken élők és gazdálkodók biztonságának növelése érdekében lovas mezőőri szolgálat felállítására került sor.
  • Dr. Bogyay Ferenc, Miskolc rendőrkapitánya arról tájékoztatott, hogy leginkább a közterületeken elkövetett cselekményeket befolyásolja a demonstratív rendőri jelenlét.

    „A mintaprogramnak pontosan az a lényege, hogy ezt a demonstratív jelenlétet erősítse. Az e programban szolgálatot teljesítő rendőrök szolgálatuk 50%-át gyalogosan kell hogy ellássák.”

    Azt is elmondta, hogy idén szeptemberben lesz két éve, hogy az önkormányzat évi 65 millió forintos támogatásának köszönhetően, Miskolcon már a mintaprogram elindulása előtt növelni tudták a gyalogosan szolgálatot teljesítő rendőrök számát. Ezt a már működő rendszert tudták tovább bővíteni az ORFK segítségével 2013-tól, a mintaprogram elindulásától.

    Ennek is köszönhető, hogy 12, 9%-kal csökkent városunkban a közterületen elkövetett bűncselekmények száma – mondta Dr. Bogyai Ferenc.

    - Koczák Szilvia sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában