Helyi közélet

2014.07.31. 09:25

Joga volt megvédeni magát

Miskolc, Hernádszentandrás - Bármilyen módon joga volt védekezni a hernádszentandrási nyugdíjasnak.

Miskolc, Hernádszentandrás - Bármilyen módon joga volt védekezni a hernádszentandrási nyugdíjasnak.

Jogos védelmi helyzetben cselekedett az a 76 éves hernádszentandrási férfi, aki ez év januárjában halálát okozta egy otthonában késsel rátámadó 57 éves nőnek Hernádszentandráson. Az ügyészség a napokban ezzel az indoklással szüntette meg a férfi ellen emberölés megalapozott gyanújával indított eljárást.

Mint arról korábban beszámoltunk, az idős férfit otthonában támadta meg a késsel felfegyverzett falubelije, aki korábban már többször meglopta őt. Január 19-én délután egy órakor a nő ismét megjelent a férfi otthonában, és egy késsel fenyegetőzve pénzt követelt a tűzhely előtt melegedő házigazdától. Az idős ember felkapott egy fém tűzkaparót, és kiütötte a kést a nő kezéből, azonban az asszony elővett egy másik pengét, amivel tovább fenyegette a beteg lába miatt nehezen mozgó nyugdíjast. Az egykori kohász ekkor már többször is lecsapott, minek következtében a nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítás közben a mentőben elhunyt.

Megszüntették az eljárást

A férfi ellen emberölés megalapozott gyanújával indult eljárás, melynek során a rend­őrség a jogos védelem lehetőségét is vizsgálta. Nem sokkal később azonban az idős férfi – feltehetőleg nem tudta feldolgozni, hogy kioltotta egy ember életét –, öngyilkosságot követett el. A gyakorlat szerint ilyenkor a gyanúsított halálára hivatkozva szokták megszüntetni a büntetőeljárást, azonban – mint azt dr. Beregszászi Béla, a férfi egykori ügyvédje elmondta az Észak-Magyarországnak – a család kérésére az addig folytatódott, míg a felmerült kérdésekre megnyugtató válaszokat nem lehetett adni.

A büntetőeljárást az ügyészség a napokban megszüntette, de nem a gyanúsított halála, hanem a jogos védelem okán, mondta el Beregszászi Béla. A nyomozás során bizonyítást nyert, hogy az idős férfi a személye ellen irányuló jogtalan támadást hárította el, úgynevezett szituációs védelmi szituációban cselekedett.

Tudomásunk szerint eleddig ez volt az első olyan eset, amikor már nyomozati szakban megállapították a hatóságok az új Btk-ban kiterjesztett jogos védelmi helyzetet, és emiatt szüntették meg a büntetőeljárást.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában