Helyi közélet

2014.07.21. 10:48

Indulhat a lovasturizmus fejlesztése

Hét - A Görgey-túrával emlékeztek a Szabadságharc Putnok és Dubicsány között lezajlott ütközetére.

Hét - A Görgey-túrával emlékeztek a Szabadságharc Putnok és Dubicsány között lezajlott ütközetére.

Két nap alatt közel százan mentek végig az Ózd – Rimaszombat - Hét útvonalon, hogy emléket állítsanak az 1849 július 21-i gömöri csatának. Az eseményhez kapcsolódott a bejelentés, miszerint az Észak-Borsodi LEADER Unió is részt vesz a lovasturisztikai szolgáltatások fejlesztése országos programban.

A Görgey-túrát idén már negyedik alkalommal rendezték meg, amivel megemlékeztek arról az ütközetről, ami a szabadságharc idején Putnok és Dubicsány között zajlott. Akkor a magyar honvédek vereséget szenvedtek az orosz dzsidásoktól. Az emléktúra 45 lovasát gyalogos honvédek és más hagyományőrzők kísérték a nyári forróságban. Miután megérkeztek Hét község futballpályájára, korabeli katonai öltözetben oroszok, osztrákok és magyar honvédek harcoltak egymással. A szépszámú közönségnek tetszett a sátai Barta Gábor lovasbemutatója, a karikás ostor pattogtatás és a toborzó jelenet is.

Összefogtak

Bende György, Hét polgármestere, az Észak-borsodi LEADER Unió elnöke ezután bejelentette, hogy kilenc másik LEADER egyesülettel csatlakoztak a lovasturisztikai programhoz. Ennek vezetője Lóska János, aki kisbéri lovakat tenyészt, szakértője a 2011-ben alakult Lovas Kabinetnek és 30 éve csak a lovasturizmusból él. A szakember szerint külföldön a magyarokat még mindig lovas nemzetként emlegetik, amit meg kell lovagolni. Az 1930-as években ebben az ágazatban világelsők voltunk, mert voltak jól képzett oktatók. Ezért az erre a célra elnyert 47 millió forintból fel kell térképezni egy-egy térségben a lovak és oktatók számát, valamint a szolgáltatásokat. Kijelölik a túrák útvonalát, GPS-t biztosítanak a biztonságos célba éréshez, a lehetőségekről pedig az interneten részletes tájékoztatást biztosítanak. Lóska János szerint egy kezdő 60-80 óra alatt sajátíthatja el a lovaglás alapjait, ami gyerekek estében lényegesen rövidebb időt jelent. Kifejtette, hogy színvonalas szolgáltatások biztosításával és jól képzett oktatókkal ismét az élre törhetne az ország. A közelmúltban a világ öt legszebb lovasturista útja közül kettőt hazánkban jelölt meg a nemzetközi szaksajtó, amit ki kell használni.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában