Helyi közélet

2014.07.22. 12:03

EFOTT: Az egyetem másként látja

Miskolc - Az egyetem hallgatói önkormányzatának mondtak igent, nem az EFOTT Kft.-nek.

Miskolc - Az egyetem hallgatói önkormányzatának mondtak igent, nem az EFOTT Kft.-nek.Harminc év után ismét Miskolc adott otthont az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának, ami rekordszámú látogatót vonzott a városba. A rendezvényről azonban nem csupán jó hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban.

Mint beszámoltunk róla, a fesztivál megrendezése egy hajszálon függött, mert a rendezők és a Miskolci Egyetem között vita alakult ki a terület bérleti díja miatt. Körösparti Péter, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy az egyetem nettó hárommillió forint bérleti díjat és tízmillió forint kauciót követelt a szervezőktől, holott a pályázat feltétele volt, hogy az egyetem ingyen bocsássa a fesztivál rendelkezésre a rendezvény helyszínét, amit a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Torma András szándéknyilatkozatban vállalt. A Miskolci Egyetem emellett az EFOTT megrendezését lehetővé tevő 7,8 millió forintos házigazdai marketingszerződéstől is elállt. A marketingszerződést végül a Debreceni Egyetem vette át, az esetleges károk helyreállítására pedig a Miskolc Holding adott garanciát.

Törvény tiltja

Prof. Dr. Torma András hétfőn közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amiben az olvasható, hogy 2013 őszén a HÖK kereste meg a rektort, hogy pályázatot kíván benyújtani az EFOTT megrendezésére, amit az egyetem vezetése támogatott, ezért írta alá a szándéknyilatkozatot, amiben az állt, hogy az EFOTT számára „a területet térítésmentesen biztosítom” – ám annak címzettje a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata és nem az EFOTT Kft. volt, ugyanis törvény tiltja, hogy költségvetési szerv ingyenesen adjon használatba területet szervezeti egységén kívüli harmadik félnek.

Az egyetem a legalacsonyabb bérleti díjat (2 forint/négyzetméter/nap, 156 000 négyzetméter) számolta fel, ami a terület lépcsőzetes igénybevétele miatt csökkent 1,5 millió forintra – közölte a rektor, hozzátéve: az állami vagyon kezelőjeként kötelessége volt gondoskodni az esetleges károk megtérüléséről is, ezért került a szerződésbe a kaució, amire készfizető kezességet vállalt a Miskolc Holding. A marketingszerződés megkötése a rektor szerint ütközött volna az államháztartási törvénnyel, mert a nettó 7,8 millió forintos marketingköltség aránytalanul magas a bérleti díjhoz képest, amiért egy 100 és egy 200 négyzetméteres sátrat bérelt volna vissza az egyetem a kft-től. Ez meghaladja az intézmény éves beiskolázási költségét.

ÉM-SZP

Az EFOTT számokban

Az ötnapos rendezvényre összesen 91 193-an váltottak jegyet, amivel a fesztivál megdöntötte tavalyi, 88 ezres rekordját.A 11 zenei színpadot is befogadó 16 hektárnyi területet öt és fél kilométernyi kerítés vette körbe és 1500 stábtag gondoskodott a találkozó zökkenőmentes lebonyolításáról.Az egészségügyi sátrat nagyjából kétszázan keresték fel, közülük negyvenen szorultak komolyabb ellátásra. A fejfájás volt a fesztiválozók leggyakoribb problémája, másoknak a cipő törte fel a lábát, ám a legtöbben csak lelki támogatásra szorultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában