Helyi közélet

2014.07.16. 13:17

EFOTT - „A húgom esküvőjére, Svájcba!”

Miskolc - Többezred magunkkal kedden ott voltunk az EFOTT kapujában.

Miskolc - Többezred magunkkal kedden ott voltunk az EFOTT kapujában.

A fő miskolci közlekedési útvonalakra új táblák kerültek ki. Egy mozaikszó, amely 1976 óta sokaknak ismerős: EFOTT. A Búza térről hibátlanul kinavigált. A Tiszai pályaudvaron kedden délelőtt ugyan nem jártunk a fotós kollégával, azonban sejtésem szerint hasonló hasznos tudnivalókba futhattak a vonattal érkezők is.

– Az 5.30-as vonattal jöttünk Mezőtúrról! – árulja el büszkén egy srác órákkal a délre meghirdetett EFOTT kapunyitás előtt. – Tudod, hol van? Az Alföld közepén! Az EFOTT nagyon jó hely! Hogy mennyiből jön ki egy ilyen fesztivál? Szerintem húszezerből, igaz enni nem kell.

Közben bemutatják a gyanútlan tollforgatót a társaság azon tagjának, aki angolul nyomja a sódert.

– Jemeni, de nem tudom a nevét… – mondja újdonsült mezőcsáti barátunk.

Turisztikai találkozó

Egyre nagyobb a tömeg. Aki teheti, árnyékba húzódik, polifómmal takarja el a fejét és? És iszik.

– Nem akartak elengedni a melóhelyről – mondja egy vízipipát „szürcsölő” fiatal, aki Kiss Béla néven mutatkozik be egy ugyancsak vidám társaság közepén. – Ezért azt találtam ki, hogy a húgom esküvőjére megyek Svájcba. Ebben az a szép, hogy a lány igazándiból nem is a húgom, és nem is lesz esküvője. De a Svájc igaz! De legalább elengedtek és csak hétfőn kell mennem dolgozni. Hogy milyen hetet várok? Remélem, semmire sem fogok emlékezni.

Ugyan nem mértékadó a két EFOTT-os társaság semmilyen tudományos felmérés alapján, ám nem nagy merészség kijelenteni, hogy Bodnár Krisztának, a miskolci Tourinform vezetőjének és lelkes kollégáinak nem lesz könnyű dolga.

– Az EFOTT nevében is benne van, hogy turisztikai találkozó és bizony mi ezt komolyan vettük! – jelenti ki. – A szervezőkkel közös programokat találtunk ki. Így például a fesztivál idején el lehet menni borozni az Avasi Celláriumba a Kisavasra, a Diósgyőri várba, Lillafüredre, kisvonatozni a Bükkbe, a Barlangfürdőbe, vagy éppen a Pannon-tenger Múzeumba. Ráadásul nagyon jelképesen árakon. A programokra be lehet jelentkezni és minden napra lehet valami nagyon jó elfoglaltságot találni. Bízunk benne, hogy minél több fiatalt fogunk látni nemcsak az EFOTT területén a következő napokban, hanem a város más részein is.

A szakember azt mondja, a „szoros menetrend miatt” nem igazán tudtak például a soproni kollégákkal arról beszélni, hogy az ottani fesztivál kapcsán milyen tapasztalatokat szereztek, melyeket talán itt is lehetne hasznosítani. Tény, hogy a városban négy infóponton, közel húsz kolléga segít a Miskolcra érkező vendégeknek.

Több tízezer fiatal

Kriszta jó merítési lehetőségnek tartja azt a több tízezer fiatalt, akik az EFOTT miatt a városba érkeznek. Úgy véli, hogy később – már nem a fesztivál kapcsán – visszajöhetnek. Kérdőívezni is fognak, és élőszóban is megszondázhatják majd a látogatókat.

– A belvárosi irodánkban a szokottnál is nagyobb volt a forgalom az elmúlt időszakban – mondja. – Sokan kerestek szállást, sok jegyet is eladtunk: több mint 7 millió forint értékű belépőt.

Csúszik a kapunyitás, ezért egy merész ötlet, és elindulunk „főni”. Sürög-forog, dolgozik mindenki. Nem is csoda: este a szülinapos Tankcsapda zúz. De az már egy másik történet.

ÉM-JLI


Kedden megnyitották

Kedden délután ünnepélyes keretek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere; Körösparti Péter, a HÖOK elnöke nyitotta meg az idei EFOTT-ot.– A Miskolci Egyetem mindig jó házigazdája volt az egyetemista rendezvényeknek – hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzátette, hogy a nemzetközi színvonalú EFOTT szervezéséhez a város támogatása nélkülözhetetlen.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a megnyitón arra invitálta az EFOTT résztvevőit, hogy a fesztivál közben, illetve utána is nézzék meg a várost, amely számos turisztikai, gasztronómiai élményt kínál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában