Helyi közélet

2014.07.20. 22:53

Családi nappal indult az alkotótábor Ózdon

Ózd - A roma réteg felzárkóztatási folyamatát nagy mértékben segítik az országosan beindított telepprogramok.

Ózd - A roma réteg felzárkóztatási folyamatát nagy mértékben segítik az országosan beindított telepprogramok.

A nyári időszakban nem először rendeznek alkotótábort Ózdon. A szegregátumokban élő roma gyerekek és családok részére ezúttal új helyszínen kezdődtek el a foglalkozások. A Türr István Képző és Kutató Intézet helyi igazgatóságának az udvarára várták az érdeklődőket, ahol az óriás csúszda mellett folyamatosan telt házzal működtek a képesség - és készség foglalkozások, valamint többen a lelki segélyszolgálatot is igénybe vették.

Az eseményen részt vett Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár, aki a komplex telepprogramok fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta: néhány esztendővel ezelőtt országos viszonylatban nyolc hasonló projekt futott, ma már közel hatvannál járnak. A ledózerolás és a kiköltöztetés nem lehet megoldás, ez korábban már bebizonyosodott. Az uniós források helyes felhasználásával, az érintett réteg bevonásával azonban el lehet érni, hogy nekik is fontos legyen a környezetük szebbé tétele, az életük minőségi javítása. Ugyanakkor azt el kell várni a roma családoktól, ha már kapnak, akkor adjanak is, a képzéseken és a foglalkozásokon vegyenek részt, és tanuljanak.

Fókuszban a legkisebbek

Az idei alkotótábor során elsősorban a gyerekekre koncentrálnak. Az elmúlt hét esztendő hétesi központja után ezúttal a komplex telepprogramot szintén érintő Velence-telepen is lesznek programok, valamint a Csillagpont Szolgáltatóházba is várják a fiatalokat és a roma családokat.

- Kézműves foglalkozások lesznek, ahol a tábor résztvevői megismerhetik a népi mesterségeket is - fogalmazott Elek Beáta, szakmai vezető. - A cigány kultúra bemutatása is lényeges szempont, de gyöngyfűzést, a kovácsolást és a fazekas mesterség alapjait is elsajátíthatják a roma fiatalok. A TKKI jelenlétének köszönhetően ezeket a dolgokat igyekeztük a lakosság mindennapjaiba is bevinni, de az alkotótábor ideje alatt nyilván ezek koncentráltabban jelennek meg.

Seres Géza rendezőként segített a családi nap létrejöttében, amelynek szerinte komoly hozadéka van, hiszen a roma gyerekek örömteli arca mindent elárul a nap, és az egész alkotótábor fontosságáról. Így vélekedett ezzel kapcsolatban a Türr István Képző és Kutató Intézet főigazgatója is, aki korábban nyíregyházi területi igazgatóként már tapasztalta a közösségi együttlétek sikerét, hasznát.

Felkészíteni őket

- A hétköznapok nehézségei, gondjai után, ezeken az ünnepnapokon a roma családok kicsit kiemelkedhetnek, érzelmileg telítődhetnek, ami nagyon fontos - fogalmazott Czövek Éva, a TKKI főigazgatója. - Hosszú évtizedek telhetnek még el addig, amíg a társadalmi felzárkóztatás elérni a várt szintet. Ehhez azonban rengeteget kell tennünk, dolgoztunk nap, mint nap. A mi intézetünk ugyan a foglalkozatásban nem érintett, ám abban rengeteget tudunk segíteni, hogy a képzések után a végzett hallgatók nyitottak, befogadóak és felkészültek legyenek, amikor esélyük lesz a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.

Andó Pál, a TKKI Ózdi Igazgatóságának vezetője hozzátette: az ózdi telepprogram egyértelműen sikeresnek mondható, hiszen a résztvevők hozzáállása egyértelműen pozitív. Az előttünk álló héten pedig a gyerekek oktatására helyezik a fő hangsúlyt, hiszen a tábor a foglalkozások korábban is bizonyították, hogy a roma fiatalok fogékonyak az újra, és ilyenkor a kreativitásuk is megjelenik az alkotásokban.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában