Helyi közélet

2014.07.11. 17:37

Bemutatták a Barkóságot Budapesten

Budapest, Királd - A helyi fiatalok munkájából készült kiállításon a résztvevők tanúsítványt is kaptak.

Budapest, Királd - A helyi fiatalok munkájából készült kiállításon a résztvevők tanúsítványt is kaptak.

A királdi művésztanyán készült alkotásokat a fővárosban is megtekinthették az érdeklődők. A Józsa Judit Galériában rendezték meg a "Mesterségre fel! című tárlatot, amely az elmúlt hónapokban lezajlott képzés eredményeit mutatta be. Az eseményen Paládi-Kovács Attila akadémikus emlékeztetett az együttműködés kezdetére, amely a helyi lelkes fiatalok felkérésére indult el.

- A fiatalok áldozatos munkájának eredményeként a Királdon létrehozott Művésztanya a barkó népművészeti hagyományok újrateremtő kovásza és kemencéje lett - fogalmazott az eseményen Józsa Judit.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntőjében méltatta a képzésben résztvevők elhivatottságát. A tanfolyam az intézet kiemelt mintaprojektje, a tervek szerint a jövőben több hasonlót is megvalósíthatnak. Dr. Maácz Miklós, a Földművelődésügyi Minisztérium főosztályvezetője a képzést a most záruló Leader Program mintaprojektjének nevezte, amellyel jelentős szerepet vállaltak a Barkó Hagyományápolásban.

Beke Márton, az EMMI főosztályvezetője több, mint tíz éve ismeri az ózdi és az Ózd környéki fiatalok munkáját. Követendőnek és példamutatónak tartja elhivatottságukat, a saját szülőföldjük iránti elkötelezettségüket. Világlátott, nyelveket beszélő huszonévesek visszatérve a térségbe, a kis településeken segítik a közösségeket. A Művésztanya résztvevői a kultúra területén az elfeledett barkó értékek újraélesztésével segítik a térség talpra állását.

Sokat adtak, sokat kaptak

A képzés lelke, Beszprémy Katalin rövid szakmai visszatekintést adott a kezdetektől napjainkig. A megvalósult mintaprojekt kapcsolódik a Népi Kézműves Stratégiához, annak alapelveire épül.

- Az elmúlt hónapokban csodát éltünk meg, melyben mind a mesterek, mind az inasok igen sokat adtak és kaptak. A projekt sikerességéhez a szakmaiság mellett jelentősen hozzájárult a közösségi szellem, és egymás iránti szeretet.

Molnár-Madarász Melinda, a barkó ruha megálmodója, emlékeztetett arra, hogy a barkó projekt kezdeményezőivel először három évvel ezelőtt találkozott. A Hagyományok Háza szakembereinek és a helyiek közös munkájának köszönhetően ma már olyan anyag áll rendelkezésre, amely alapján megszületett Sebestyén Márta számára a Felszállott a páva egyik középdöntőjére készült ruha.

A program zárásaként a képzésben résztvevők tanúsítványt vehettek át. A Józsa Judit Galéria egyébként nem csak a rendezvénynek adott otthont, de az elkészült barkó termékeket az érdeklődők meg is vásárolhatták.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában