Helyi közélet

2014.07.01. 12:08

Az őszi árpa és az őszi búza termésátlaga jó aratást ígér

Miskolc - Péter-Pálhoz kötik általában az igai aratás megkezdését, de megyénkben már legalább két hete aratnak, ennek köszönhetően az őszi árpa jelents része már a magtárakban van.

Miskolc - Péter-Pálhoz kötik általában az igai aratás megkezdését, de megyénkben már legalább két hete aratnak, ennek köszönhetően az őszi árpa jelents része már a magtárakban van.

– Így igaz, nem csupán megkezdődött, de már majdnem be is fejeződött az őszi árpa aratása – mondja Berta Béla, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. – Összesen közel 5 ezer hektáron zajlott az aratás, amelynek 90 százalékával már végeztek is a gazdák. A termés is egy jó átlagot hozott. Volt, ahol kiemelkedő, hektáronkénti 7 tonnás termést takarítottak be, de a megyei átlag 5,5 tonna körül mozog hektáronként, ami nagyon jónak mondható.

Az őszi búzáról mindez még nem mondható el, hiszen annak az aratása tényleg csak a napokban kezdődött el.

– Természetesen az őszi búza vetésterülete sokkal nagyobb, mintegy 64 ezer hektár a megyében – mondja Berta Béla. – Ebből hétfőig mintegy 2 ezer hektárnyi területet arattak le. Jelenleg a termésátlag 5 ezer tonna felett van hektáronként, de mire végeznek az aratással, akkor sem megyünk sokkal 5 ezer tonna alá a becslések szerint. Ezt követi majd a repce aratása közel 13 ezer hektárnyi területen, ahol 1 és 2 tonna közötti termésátlagot prognosztizálunk, ami szintén jónak mondható, de itt még közbeszólhat az időjárás.

További részletek a keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában