Helyi közélet

2014.07.24. 11:47

Átutalták a fél milliárdot a miskolctapolcai strandra

Miskolc - „A Kormány takarékossági intézkedéseiből nem következik a beruházások leállítása.”

Miskolc - „A Kormány takarékossági intézkedéseiből nem következik a beruházások leállítása.”Mint arról már beszámoltunk, a miskolctapolcai strand 500 milliója is áldozatául eshet a kormány azon igyekezetének, hogy tartani tudja a hiánycélt. Legalábbis nem szerepel azon a Magyar Közlönyben megjelent listán, amely a zárolás alól mentesített projekteket sorolja fel.

Ezt válaszolták

Ennek kapcsán kérdéseket juttattunk el az illetékeseknek, így a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) is az üggyel kapcsolatban. A minisztériumtól megtudtuk: a miskolctapolcai beruházás szerepel a 2014. évi hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről szóló 1381/2014. (VII. 17.) Korm. határozat mellékletében. Ugyanakkor azt is közölte a sajtóosztály, hogy „a Kormány felhívja az érintett fejezetet irányító szervek vezetőit, hogy a Kvtv. 10. mellékletében szereplő, a Beruházási Alapba tartozó kiadási előirányzatok tervezett felhasználását haladéktalanul egyeztessék a nemzetgazdasági miniszterrel, és gondoskodjanak arról, hogy e kiadási előirányzatok terhére kifizetés teljesítésére csak olyan ütemezés szerint kerüljön sor, amelyhez a nemzetgazdasági miniszter előzetesen írásban egyetértését adta.” A szaktárca hangsúlyozta, hogy a Kormány takarékossági intézkedéseiből nem következik egyik beruházás leállítása sem. Ugyanakkor a Beruházási Alapba tartozó összes fejlesztést csak a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetett ütemben lehet megvalósítani, a kiadások erősebb kontrollja érdekében.

Okafogyott lett

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatója arról tájékoztatott: a 2014. évi költségvetési törvényben nevesítésre került Miskolctapolca fejlesztésére 500 millió forint értékben. Erre az összegre a támogatási szerződést megkötötte a Miskolc önkormányzata az NGM-mel 2014. június 25-én. A támogatási szerződés része egy ütemezett költségvetés, tevékenységekkel, összegekkel. A támogatási szerződés aláírása után az 500 millió forintot a minisztérium átutalta utólagos elszámolással az önkormányzat számlájára idén július 8-án. Lengyel Katalin szerint zárolni csak olyan pénzt lehet, ami ott van az NGM számláján. „Mivel ezt az összeget már átutalták az önkormányzatnak, ezért okafogyott lett volna felsorolni a nem zárolt előirányzatok között” – tette hozzá.

ÉM-JLI


Előzmények:

Miskolc, Budapest - A kérdés: elköltötték az (elvileg) utóbb zárolt pénzt, avagy zároltak egy korábban elköltött összeget? tovább »

Miskolc - „Olyannyira megvan a pénz, hogy már rajta van a számlánkon, és egy részét el is költöttük”, mondta az Észak-Magyarországnak Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatója, amikor arról kérdeztük, mit tud róla: zárolni kívánja-e a kormány a miskolctapolcai strand fejlesztésére szánt félmilliárdos összeget. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában