Helyi közélet

2014.06.16. 15:10

"Villanófény" Ózdon

Ózd - Az idén 2014-ben immár százharminc éves múltra tekint vissza az ózdi könyvtárkultúra. A jubileum jegyében már eddig is számos rendezvényt szervezett, bonyolított le az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárának kollektívája. A fő cél minden esetben az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet az olvasás fontosságára, hasznosságára.

Ózd - Az idén 2014-ben immár százharminc éves múltra tekint vissza az ózdi könyvtárkultúra. A jubileum jegyében már eddig is számos rendezvényt szervezett, bonyolított le az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárának kollektívája. A fő cél minden esetben az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet az olvasás fontosságára, hasznosságára.

Ezt a célt szolgálta a legutóbbi akciójuk a "Villanófényben"címmel kiírt fotópályázatuk is melynek eredményhirdetésére 2014. június 11-én szerdán délután került sor.

A pályázatra felnőtt és ifi kategóriában lehetett képeket beküldeni. Mindkét kategóriában az első három-három legjobb alkotást díjazták.

Az ünnepélyes eredményhirdetést szavalat,és zongora- játék vezette be. Ezt követően a zsűri elnöke Demeter Pál fotóművész, a Heves Megyei Fotóklub elnöke mondta el gondolatait. Íme ebből egy-egy kis részlet:

Nagyszerű dolognak tartom, mint fotós és mint könyvtárba járó ember is a fotózás és az olvasás összekapcsolását. Sajnos napjainkban már nem olyan népszerű az olvasás, mint az én középiskolás koromban.

Úgy gondolom,hogy minden eszközt fel kell használnunk, hogy az olvasás ismét elfoglalja az őt megillető helyet. Ez a cél vezérelte a fotópályázat kiíróit is. Örömünkre szolgált, hogy ilyen sokan megmozdultak erre a pályázatra és 16 pályázó 42 alkotásban próbálta kifejezni, hogy az olvasás mit jelent számára.

A jó fotó elkészítéséhez, főleg a mai világban már kevés egy régi bűvös készülék. Körünkben mindenütt - így a fotózásban is - tombol a digitális forradalom. Ma már a kis óvodás is nyomkodja az apja mobiltelefonját és képet készít.

"Láss, láss, ne csak nézz..." énekelte annak idején Szörényi Levente. A fényképésznek látnia kell, hogy észrevegye a sokszor egyszerűnek tűnő jelenetben, életképben magát a témát, a lényeget.

A fényképez szónak is van egy gyönyörű szinonimája: megörökít. Megörökítem a családom... Ez a szó sokat kifejez a fotózás lényegéről. Az idő és a fényképezés elválaszthatatlanok. Észreveszünk valamit, az jelen. Megnyomjuk az exponáló gombot, megörökíttettünk,az már a múlt. Ezt tette Kerékgyártó Mihály is amikor elkészítette a "Vevőre várva" c. képét. Látszólag egy hétköznapi piaci jelenet, pangás van, lehet, hogy hónap vége van, kevés a vevő. Az alkotó ebben a sokak számára közömbös jelenetben észrevette a lényeget. Az árus hölgy nem a szomszédban lévőkkel trécsel, hanem megpróbálja eltölteni valami hasznos dologgal az időt: OLVAS! Az alkotó észrevette, megörökítette és elhozta nekünk és várta, hogy a zsűri tagjaiban is ilyen vagy hasonló gondolatok jelenjenek meg. Nyugodtan mondhatom,hogy igen... (Ez itt a reklám helye volt számomra, adómentesen.)

A zsűri elnökének szavai után elkövetkezett az eredményhirdetés.

Felnőtt kategória:

I. Varga István,

II. Kerékgyártó Mihály,

III. Herceg Ákos.

Különdíj: Kovács Pál.

Ifik.(18 éven aluliak):

I. Barta Flamina

II. Kaprinay Katalin

III. Stolcz Réka Sára.

Ezt követően a fotókiállítást tekintették meg az érdeklődők.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában