Helyi közélet

2014.06.16. 15:51

Veterán repülőbaráti találkozó a miskolci reptéren

Miskolc - A miskolci sportrepülés 80 éves megalakulását ünnepelték a miskolci repülők.

Miskolc - A miskolci sportrepülés 80 éves megalakulását ünnepelték a miskolci repülők.Veterán repülőbaráti találkozót tartottak június 14-én a miskolci repülőtéren. A Borsod Megyei Repülő Klub 1934-től számítja alapítását. Az első vitorlázórepülő szárnypróbálgatások a sajókápolnai dombokról történtek gumiköteles indítással.

Kezdetben a miskolci sportrepülőknek a sajókápolnai repülőtér volt az otthona, ott repültek az 1960-as évekig.

A vitorlázórepülés kezdeti időszakában a hegytetőről gumiköteles indítással a lejtőmenti vitorlázás volt az uralkodó repülési mód, később csörlővel vagy repülőgéppel vontatták fel a vitorlázó repülőgépeket a magasba. Ezek után a vitorlázórepülők már nemcsak lejtőszélben, hanem termikus feláramlásokban is repültek egyre hosszabb időtartamokat és távrepüléseket. Későbbi időszakokban a miskolci repülőtéren is folytak repülések, 1962 után már csak Miskolcon folytak a sportrepülések. Ezidő alatt nagyon sok ember kapott repülő kiképzést, sokan lettek közülük polgári és katonai repülők. Akikből nem lett hivatásos repülő, csupán kipróbálták a repülést, vagy sportrepülők lettek, azok sem tudták elfelejteni életük ezen szakaszát, ezt bizonyítja, hogy a 70 főre kiküldött meghívóra nagyon sokan eljöttek.

A repülőbaráti találkozót a miskolci repülőtéren a „Magyar Veterán Repülő Szövetség Mandl Ernő Miskolci Klub” szervezte, a miskolci repülőklub veterán pilótái közreműködésével. A rendezvényt az „Első Miskolci Repüléstörténeti és Repülő Ifjúságért Közhasznú Alapítvány” és a „Sajókápolnai Polgármesteri Hivatal” támogatta – mondta Gönczi Gyula alapítványi elnök. Tíz órai gyülekező után a társaság gépkocsikkal átvonult a sajókápolnai repülőtérre a repülős emlékműhöz. Az emlékműnél Dobos Béla, a veterán repülő szakosztály elnöke köszöntötte a résztvevőket, közülük külön is Vitéz Szentiványi Jánost (95) II világháborús vadászrepülőt. Kositzky Attila nyugállományú dandártábornokot, volt légierő parancsnokot. Roráriusz László nyugállományú ezredest, volt légirendészeti parancsnokot. Deme Mihály nyugdíjas MALÉV kapitányt. Dovák István nyugdíjas MALÉV kapitányt, akik mindannyian Sajókápolnán kezdtek el repülni. Papp Antal volt csatarepülőt. Vass Lajost, Sajókápolna polgármesterét.

Kositzky Attila és Gönczi Gyula alapítványi elnök egy koszorút helyeztek el az emlékműnél, tisztelegve repülő hősi halottaink emlékének. A résztvevők az emlékmű- koszorúzás után Vass Lajos polgármester pincéjét látogatták meg. Ezt követően megtekintették a sajókápolnai repülő múzeumot, amit 2009-ben nyitottak meg. A repülő múzeumot a miskolci veterán repülők, az alapítvány és a Sajókápolnai Polgármesteri Hivatal működteti. A múzeum látogatása ingyenes, a látogatóknak a polgármesteri hivatal nyitja ki a múzeumot előzetes időegyeztetés után. A találkozót a résztvevők a miskolci repülőtéren fejezték be egy bográcsgulyás elfogyasztása után.

Ebéd után Kositzky Attila tartott egy nagyon szép diavetítést „ Egy diósgyőri fiú álmainak megvalósulása” címmel bemutatta 43 éves katonai pályafutása során készült felvételeit. Baráti beszélgetések folytak még a délután során, akinek kedve volt, az még ismét repülőgépbe is ülhetett. A résztvevők meghatódva távoztak kezükben egy szép emléklappal azzal, hogy jövőre ugyanekkor ugyanitt találkoznak.

ÉM-BGy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában