Helyi közélet

2014.06.25. 13:45

Országos Arvisura Találkozó lesz Ózdon

Ózd - Az Ózdi Arvisura Társaság rendezi meg 2014. július 11-én pénteken és 12-én szombaton a VIII. Országos Arvisura Találkozót.

Ózd - Az Ózdi Arvisura Társaság rendezi meg 2014. július 11-én pénteken és 12-én szombaton a VIII. Országos Arvisura Találkozót.

Az első nap, az Ady Endre Kollégiumban 14 órától az "Arvisura mozgalom helyzete, célok, tervek, feladatok" címmel tartanak tanácskozást, az Ózdi Arvisura Társaság elnökének Bárdos Istvánnak vezetésével. Bevezetőt mond az ózdi születésű, Budapesten élő Bolyki János Antal.

Az Ifjúsági Parkban 21 órától éjfélig: Palócok-tüze-Tábortűz , Leányvásár-hunkori menyegző. Közreműködik a Baraka zenekar.

A találkozó második napi programja, az Ifjúsági Parkban:

  • 04.51-06.00 "Deédes aranyasszony emlékére - Hajnaltűztánc. Közreműködik a Tűzmedve dobkör.
  • 10.00 Fényőrzők-Áldáskérés-Fénykapu nyitása, Szer-Szél közreműködésével.
  • 10.30. Köszöntőt mond Fűrjes Pál Ózd város polgármestere.
  • 11.00 Előadások az Arvisura Sátorban,

  • Ibos Zoltán : Arvisura történet. Végh Csaba: Az Arvisura Igazsága. Bolyki János Antal: Ózd és az Arvisura. Lakatos Zoltán: Palócvasvár története.

    Kiegészítő programok a nagyszínpadon: Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület, Ózdi Nyugdíjasok Klubjának Szarkaláb Tánccsoportja, Ózdi Szívek Énekegyüttes, Tűzmedve dobkör, Levora Sándorné táncdalokat, Kanta Béla magyar nótákat énekel majd, Jurta bemutató.

    Belépő: Önkéntes adomány,mellyel a közreműködőket támogatják.

    Ózdon 2007. tavaszán jött létre az Arvisura Társaság, hagyományápolás céljából s általa az Arvisura szellemében a magyarok őstörténetét megismerni.

    Az Arvisura jelentése: Igazszólás. Az Arvisurákat, a közép Ázsiában több mint hat ezer éve megalakult 24 tagból álló hun törzsszövetség szellemi vezetői,a rovó sámánok rendszeresen írták.

    Őseink hite szerint kétezer évenként,vagyis az egyes világhónapok váltása idején a rokon népeknek át kell adniuk egymás közt a szellemi élet központját,valamint a gondoskodást őseink emlékének fennmaradásáról.

    A manysi nép 2 ezer éven át látta el az őrző feladatokat. 1945-ben átadták az úzok-törzsének, illetve annak egyik képviselőjének,az ózdi Paál Zoltánnak aki haláláig 1982-ig írta az Igazszólást, az Arvisurát ami 12 ezer oldalnyi kéziratot tett ki.

    Ezek emlékezetére készült el néhány évvel ezelőtt az Ózdi Polgármesteri Hivatal előtti téren felállított Írottkő emlékmű. A gránittömb oldalai a négy égtáj felé néznek, rávésett képjelekkel.

    - Kerékgyártó Mihály -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában