Helyi közélet

2014.06.04. 10:13

Önállóságot, pénzt akarnak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Várakozó állásponton a szakközépiskolák. Új fenntartót kapnak?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Várakozó állásponton a szakközépiskolák. Új fenntartót kapnak?Újabb változás rengetheti meg az oktatási intézményrendszert? A Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá kerülhet ugyanis a szakközépiskolák és szakiskolák irányítása. Ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkára mondta a napokban. Szerinte ezeknek az iskoláknak az ügye sokkal inkább gazdasági kérdés, mint oktatási, a munkanélküliség mellett ugyanis sok a betöltetlen állás, bizonyos területeken nem lehet szakképzett munkaerőt találni.Megyénkbeli szakközépiskolákban érdeklődve kiderült, az intézmények csak szóbeszéd útján hallottak a lehetséges változásról, de hivatalos forrásból semmilyen információ nem érkezett hozzájuk. Mint köztudott, a középiskolák fenntartója jelenleg a Klik, azaz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

– Lehet jó is és rossz is a fenntartóváltás – fogalmazott Baghyné Urbán Ilona, a Kandó Kálmán Szakközépiskola igazgatója. – Talán szerencsésebb, ha a szakközépiskolák a szakképzés megrendelőihez tartoznak, azaz a szakminisztériumhoz. Ezenkívül a minisztérium áll kapcsolatban a gazdaság szereplőivel, ami nagyon fontos, hiszen a duális képzéshez és a nyári szakmai gyakorlatokhoz is nagy szükség van a jó kapcsolatokra – emelte ki az igazgató.

Szabadulni

A Baross Gábor Szakközépiskola szakmai képzésért felelős igazgatóhelyettese, Havril István úgy hallotta, hogy a jelenlegi fenntartó, a Klik szeretne szabadulni a szakközépiskoláktól, mert a szakképzés rendszere bonyolult, szerteágazó, nehéz átlátni. Viszont nem biztos, hogy a szakminisztérium lenne a tökéletes fenntartó, tette hozzá, hiszen az iskola más, mint a gazdaság. A minisztérium valószínűleg nem ért majd a pedagógiához, az oktatásszervezéshez és az intézmények életrendjéhez.

További részletek a szerdai Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában