Helyi közélet

2014.06.19. 13:55

Központban az egészség Mezőkeresztesen

Mezőkeresztes - Egészségmegőrző és egészségre nevelő programok valósultak meg a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában.

Mezőkeresztes - Egészségmegőrző és egészségre nevelő programok valósultak meg a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában.

Mintegy 9,9 millió forintos uniós támogatással valósult meg 2013. augusztus 1-től kezdődően az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Mezőkeresztesen, amelynek segítségével a Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodába járó gyerekek és szüleik, valamint az óvodapedagógusok egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve egészségnapokat is szerveztek számukra.

Szemléletváltozást

A projekt keretében kitűzött cél volt, hogy az óvodások, szüleik illetve a pedagógusok - mint célcsoport – tekintetében szemléletváltozást érjenek el, valamint az egészségi állapotot fejlesszék egészségtudatosságra neveléssel, illetve motiválással, az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításának elősegítésével. A gyermekek tekintetében különösen fontos volt, hogy kiskoruktól hozzá szoktassák őket a testmozgáshoz és megismertessék velük az egészséges táplálkozás fontosságát.

Mezőkeresztes önkormányzata, mint kedvezményezett ennek a programnak a keretében is megmutatta, hogy kiemelten foglalkozik a település kiskorú lakóinak egészségügyi állapotával.

Emellett fontos kiemelni az óvodapedagógusok lelkiismeretes munkáját is: az „Együtt egészségesen!” nevet viselő környezeti és nevelési óvodai programjuk segítségével a mindennapokban és ennek a pályázatnak a keretében is olyan szemléletmód kialakítására törekszenek az óvodában, hogy a gyerekek értéknek tekintsék önmagukat, egészségüket, környezetüket. A projektbe mindkét óvoda gyermekeit, a szülőket és a pedagógusokat is bevonták.

Az elmúlt időszakban ennek - és a lelki és testi egészségmegőrzésnek – jegyében változatos programsorozatot szerveztek.

A programok között szerepelt egy interaktív kiállítás, amely a dohányzás káros hatásait mutatta be a gyerekek életkorának megfelelően, továbbá meseelőadást és játékos feladatokat is szerveztek számukra.

Több tematikus egészségnapot tartottak a projekt során: sportnapot rendeztek a szülők bevonásával, egy másik napon mozgásos programokat és táncfoglalkozást, egy harmadikon pedig túrát szerveztek, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az egészséges életmódra. Az egészséges táplálkozás megismertetése is kiemelt szerepet kapott: a gyümölcsfogyasztás előnyeiről, a zöldségek táplálkozásbeli szerepéről is hasznos ismereteket kaptak a gyerekek, illetve a gyakorlatban is készítettek ilyen ételeket, és a gyógyteakészítést is kipróbálhatták.

Április végén három napon keresztül változatos programok várták a gyerekeket: az egyik nap kirándulással telt, másnap az óvoda udvarának takarítása és virágok ültetése következett a szülők közreműködésével. A harmadik napon pedig szűrővizsgálatokon vettek részt az ovisok.

A projekt további programjain a víz jelentőségével vagy éppen a testápolás, tisztálkodás fontosságával is megismerkedtek az óvodások.

Az egészségre nevelő programok élményszerű, tapasztalati ismereteket hordoztak, melyekkel a gyerekek esetében is hozzájárultak az ismeretek átadásán túl a gyerekek mindennapi szellemi és fizikai közérzetének javításához. Sok program a szülők aktív közreműködésével, segítségével valósult meg.

A projekt keretében eszközbeszerzésre is nyílt lehetőség, így többek között vérnyomásmérőt, személymérleget, sporteszközöket (focilabda, hullahopp karika, tornaszőnyeg, ugrókötél), társasjátékot, főzőedényeket, tányérokat, turmixgépet, rajzszereket és sátort is vásárolt az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában