Helyi közélet

2014.06.06. 19:01

Költöznének már, de kérdés, mikor

Miskolc - 34 lakást szanálnak az Y-híd miatt, de még mindig nincs megállapodás az ügyben.

Miskolc - 34 lakást szanálnak az Y-híd miatt, de még mindig nincs megállapodás az ügyben.Május végére ígértek döntést a MÁV-telep érintett lakásai kapcsán az illetékesek, figyelmeztettek bennünket azok a lakók, akiknek a sorsa múlik rajta. A napokban megkereste egyikük a szerkesztőségünket, s mint mondta, még mindig nem történt ügyükben döntés, még mindig nem tudják, mire számíthatnak.

Április első napjaiban írtuk: 34 család csomagolt össze a MÁV-telepen, mert bérlakásuk helyén négysávos utat építenek. Úgy volt, február végéig költözniük kell, még leendő otthonukra is ajánlatot kaptak, ám aztán nem történt semmi. Nemcsak a bútorszállítót kellett lemondaniuk, de információt sem kaptak azóta sem a hogyan továbbról.

MÁV-tulajdon

Az említett terület – és a bérlakások – a MÁV tulajdonában vannak. Az Y-felüljáró pedig a MÁV-lakótelep nyugati részére épül, az ott lakókat kellene elhelyezni. A MÁV akkor kérdéseinkre azt válaszolta: „mivel nem vasúti beruházásról van szó, így lehetőségeik korlátozottak. De minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a lakók jogai ne sérüljenek.”

Az is kiderült, hogy a beruházás ügyében háromoldalú egyeztetés zajlik, a MÁV, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) és a miskolci önkormányzat között. Megtudhattuk azt is, hogy a labda akkor a NIF Zrt. oldalán pattogott: nekik kellett megalkotniuk a megállapodás tervezett szövegét. A NIF Zrt. kommunikációs vezetője áprilisban azt nyilatkozta, a következő hónap végére már meg is köthetik a szerződést.

Olvasóink ezt az időpontot „fordították” le május végére. Csütörtökön érdeklődtünk az érintett feleknél, a NIF-től azt a választ kaptuk, hogy még tárgyalnak, a MÁV-tól valamivel konkrétabbat. Eszerint aznap (azaz tegnap) konzultál a három fél, utána tájékoztatnak minket a fejleményekről. És reméljük, az érintett lakókat is.

ÉM-HM


Háttér

A tervezett beruházás ahhoz a bizonyos Y-hídhoz köthető, amelyre 5,65 milliárd forintot nyert a város, s amely fejlesztéssel tervezik rendezni a belváros közlekedési problémáit. Az építkezés a tervek szerint 2014-ben kezdődik, de jelenleg még semmi hír nincs róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában