Helyi közélet

2014.06.24. 12:29

Két refi, egy iszlám és ruszin

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szerencsen csak egyházi iskolák működnek majd, Sajószentpéteren pedig iszlám iskola is lesz.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szerencsen csak egyházi iskolák működnek majd, Sajószentpéteren pedig iszlám iskola is lesz.Négy megyénkbeli közoktatási intézménynek változik meg a fenntartója szeptembertől, tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A miskolci Selyemréti Általános Iskolát a Tiszáninneni Református Egyházkerület veszi át, csakúgy, mint a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános Iskolát. A sajószentpéteri Pattantyús-Ábrahám Géza Szakképző Tagiskolája új fenntartója a Magyar Iszlám Közösség Gondoskodó Szeretet Oktatási Szolgáltató Központja lesz, a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Iskoláé pedig a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat.

Öten kérték

A minisztériumtól megtudtuk azt is, hogy eredetileg öt kérelem érkezett fenntartói jog átvételére megyénkből, de az egyik kérvényező még a döntés előtt visszavonta szándékát, a másik esetben pedig nem volt meg a helyi támogatottság.

Kérdeztük, milyen szempontok alapján döntött a miniszter az intézmények átadásáról. Mint írták, a köznevelési törvény szerint csak akkor adható át nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott gyerekek szülei, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja. Az állami fenntartónak gondoskodnia kell azoknak a tanulóknak a neveléséről-oktatásáról, akiknek a szülei nem akarják vallási, világnézetileg elkötelezett iskolába járatni gyermeküket, méghozzá úgy, hogy ezekre a szülőkre, tanulókra aránytalan teher ne háruljon, és számukra a nevelés-oktatás változatlan színvonalú maradjon.

Részletek a keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában