Helyi közélet

2014.06.20. 10:23

"Demjánosnak lenni kitüntetés"

Encs - Csütörtökön lezárult a Demján Sándor Alapítvány által támogatott ösztöndíjprogram Encsen.

Encs - Csütörtökön lezárult a Demján Sándor Alapítvány által támogatott ösztöndíjprogram Encsen.

A meghívottakat dr. Ódor Ferenc, az encsi járási hivatal vezetője köszöntötte, aki meleg szavakkal üdvözölte a Demján Sándor Alapítvány névadóját és az alapítvány munkatársait. Beszélt a kezdeti lépésekről és az elmúlt több, mint fél évtized eredményeiről.

Emlékeztetőül: a Demján Sándor Alapítvány és az Abaúj Polgáraiért Alapítvány között 2008 márciusában került sor az együttműködési szerződés megkötésére. Demján Sándor a felajánlásában évi 200 millió forinttal segítette az Abaúj Polgáraiért Alapítványon keresztül a halmozottan hátrányos encsi kistérség gyermekeinek életét. A célok között szerepelt, hogy enyhítsék a halmozottan hátrányos helyzetű térségben élők szociális problémáit, támogassák a veszélyeztetett gyermekek és fiatalkorúak oktatását, és többek között az is, hogy a programhoz csatlakozott településeken csökkentsék az infrastrukturális hátrányokat az oktatási intézményekben.

20 év múlva...

- Hiszem és remélem, hogy megfeleltünk a mecénásunk által támasztott követelményeknek, és bízom benne, hogy Demján úr is jó szívvel gondol vissza az elmúlt évekre - mondta dr. Ódor Ferenc.

Demján Sándor (aki Encs díszpolgára) elárulta: az volt a célkitűzése, hogy Magyarország akkori (2008-ban) két legszegényebb pontján, Nyírbátor és Encs térségében segítsen.

- A feleségemmel adtuk a magánvagyonunkból a több, mint 1 milliárd forintos összeget - jelentette ki beszédében az üzletember, aki arról is beszélt: 2006-ban látható volt, hogy a szegénység az országban hosszútávú lesz... Rombolni könnyebb, mint szépen lassan építkezni. Viszont az ország jövője a fiatalokon múlik! A jólét Magyarországon 20 év múlva jöhet el, de én nem vagyok politikus. A politika ráadásul, mint tudjuk az ámítás művészete. Akkor lesz jó, ha a diplomások a középfokú végzettségűekkel, és a szakmunkásokkal jó arányban állnak majd rendelkezésre és nem lesznek felesleges felsőfokú végzettségűek.

Demján Sándor azt is hangsúlyozta, hogy fontos a fizikai munka társadalmi megbecsülése csakúgy, mint a jó pedagógusok elismerése. Ács Tamás, az alapítvány képviseletében abbéli reményének adott hangot, hogy példa lesz a programjuk a tehetős és sikeres vállalkozások számára, majd megköszönte az Abaúj Polgáraiért Alapítvány munkatársainak, hogy mindenféle tiszteletdíj nélkül dolgoztak az ügy sikeréért.

Mérhető és nem mérhető

Ezek után Farkas László, az Abaúj Polgáraiért Alapítvány elnöke az eredményeket összegezte. Eszerint: hat év alatt 23 500 pályázati igény érkezett az Abaúj Polgáraiért Alapítványhoz. A program során 11 548 fő támogatott gyermek örülhetett mindazon lehetőségeknek, amelyek az ösztöndíj elnyerése nélkül nem lehettek volna jelen az életükben. Ráadásul 453 kimagasló tanulmányi eredményekkel rendelkező tehetséges ösztöndíjas informatikai eszközt (notebook) kapott, 12 helyszínen közösségi termek kerültek kialakításra, 9 település óvodájában kültéri játszóterek kialakítása és az óvodai épületek korszerűsítése történt meg. Építettek 3 nyelvi labort és közel 9000 ösztöndíjas kapott könyvtámogatást. Sőt! Nyári táborokba és külföldre is eljuthattak az arra érdemesek.

- Vannak mérhető eredményeink: többek között felvételi sikerek középiskolába és egyetemre. De vannak nem mérhetőek: ilyen a pszichikai segítség, az alternatív lehetőségek felismerése, a pozitív jövőkép, vagy az a tudat, hogy „demjánosnak lenni kitüntetés” - emelte ki.

Zárásként a sikeres támogatottak ünnepi műsorral és szívhez szóló beszédekkel köszönték meg az elmúlt hat esztendőt a névadónak.

Demján Sándor

Demján Sándor 1943-ban született Erdélyben. Egyes felmérések szerint ő a leggazdagabb magyar vállalkozó Magyarországon, míg a 2014-es Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 6. legbefolyásosabb személye. 2009-es felmérések szerint Demján Sándor vagyona 300 milliárd forint. Nevéhez fűződik a 2003-ban alapított Prima Primissima díj is.


Néhány évvel ezelőtt Demján Sándor még 300 milliárd forintra becsült vagyonnal vezette a leggazdagabb magyarok listáját, ami 2014-re viszont mintegy 91 milliárdra csökkenhetett a válság miatt - írja a Napi.hu.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában