Helyi közélet

2014.06.16. 08:12

Ballagó diákjainknak

Miskolc - Díszbe öltözött a Selyemréti Általános Iskola. Utolsó üzenetként idézetek kerültek az iskolatáblára, jelképesen a ballagó diákok tarisznyájába. Minden nyolcadik osztályos várta e napot, mely csak nekik, csak róluk szólt.

Miskolc - Díszbe öltözött a Selyemréti Általános Iskola. Utolsó üzenetként idézetek kerültek az iskolatáblára, jelképesen a ballagó diákok tarisznyájába. Minden nyolcadik osztályos várta e napot, mely csak nekik, csak róluk szólt.

Töröld le könnyedet,

Kisírt szemedben mosoly legyen és derű,

Minden nap kezdődik valami, valami nagyszerű,

valami gyönyörű.

(Nagy László)

„Nem sok hasonló alkalom van az ember életében, amikor úgy összesűrűsödik a múlt, jelen és jövő egyetlen pillanatban: az emlékek, amelyektől búcsúzunk, és az álmok, amelyeket megvalósítani indulunk.”

Felidéződtek a közös élmények, a nyolc évvel ezelőtti évnyitó pillanatai, ahol kissé megilletődötten néztek a gyerekek egymásra, leendő tanítójukra, és mára már ifjúvá váltak. Mindenki más egyéniség, más célokkal, tervekkel. A ballagási tarisznyában a jelképes hamuban sült pogácsa – az emlékek, a hit, a szeretet -, szőttese pedig a tanulóévek fonalából készült. Az iskola az alma mater olyan, mint az édesanya: óv, védelmez, nevel és oktat, bevezet a tudás birodalmába, és szeretetével kísérve engedi tanítványait saját ösvényükön járni.

„A megszerzett tudás pedig olyan, mint a kavics. Első ránézésre értéktelen, gyűjtése fáradtságos, minél több van belőle, annál nehezebb cipelni, de annál könnyebb elveszíteni. Az iskola a kavicsos út és a tanároktól kapták diákjaink a tudás kavicsait. A tudás azonban különleges kavics, mikor az ember már sokáig birtokolja, egyszer csak gyémánttá válik. Fontos, hogy a gyűjtögetés egy életen át tartson, és legyenek gyémántok a tudás kavicsaiból.”

Tanulóink új útra indulnak. Támogatóik szerető szüleik, akikkel közös reményünk, hogy beteljesedjenek gyermekeik vágyai.

Mit kívánok útravalóul? Kalkuttai Teréz anyát idézem (Az élet himnusza):

Az ÉLET egyetlen esély – vedd komolyan,

Az ÉLET szépség – csodáld meg,

Az ÉLET boldogság – ízleld meg,

Az ÉLET álom – tedd valósággá,

Az ÉLET kihívás – fogadd el,

Az ÉLET kötelesség – teljesítsd,

Az ÉLET játék – játszd,

Az ÉLET érték – vigyázz rá,

Az ÉLET vagyon – használd fel,

Az ÉLET szeretet – add át magad,

Az ÉLET titok – fejtsd meg,

Az ÉLET ígéret – teljesítsd,

Az ÉLET szomorúság – győzd le,

Az ÉLET dal – énekeld,

Az ÉLET küzdelem – harcold meg,

Az ÉLET kaland – vállald,

Az ÉLET jutalom – érdemeld ki,

Az ÉLET élet – éljed!”

Kedves ballagó Diákok!

Kívánom, hogy álmaitok valóra váljanak, céljaitokat elérjétek, legyen meg bennetek továbbra is a kiteljesedés szándéka, igénye, találjátok meg helyeteket az életben! Legyen Tiétek a „kék madár”, mely „maga a boldogság és kalitkája az emberi szív”.

„…csak jó emlékből koholt cicomát

küldök, ajánlom nyaram inait,

remek ölelésre a sugallatot,

nagyfejü rózsán egy puli haját –

ajánlom neked földrengéses

arcom egy megmenekült mosolyát.

(Nagy László)

Győrffy László Jánosné, pedagógus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában