Helyi közélet

2014.05.29. 09:10

Útravaló: rafinált határidőkkel

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem jó az Útravaló ösztöndíj pályázati határideje, mégsem változtatnak rajta.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem jó az Útravaló ösztöndíj pályázati határideje, mégsem változtatnak rajta.Megjelentek a következő tanévre szóló Út a középiskolába és Út az érettségihez ösztöndíjak kiírásai, amelyekre az általános és középiskolák júliusig nyújthatják be a tanuló-mentor párok pályázatait.

Nincs javulás

Ezzel az ösztöndíjjal rengeteg probléma volt az elmúlt években: hatalmas csúszásokkal érkeztek az összegek, és a rossz határidők miatt a 9. évfolyamos középiskolások nem tudtak pályázni.

Azt hittük, hogy az elmúlt évek tapasztalatai és jelzései után a szakminisztérium változtat a feltételeken, de mint kiderült, ez egyáltalán nem így történt. A Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskolában Kertész Péterné pedagógus, az ösztöndíj kapcsolattartója lapunknak jelezte: semmilyen javulás nem tapasztalható. Ennek egyik jele, hogy még a két évvel ezelőtti pályázatok sincsenek lezárva, mert az adatrögzítő felületen nem dolgoznak a minisztérium illetékesei. De még nagyobb probléma, hogy a 9. évfolyam teljesen kimarad a pályázási lehetőségből, mert ők most még az általános iskolák 8. osztályába járnak. A határidő ugyanis július 31-e. De baj van azzal is, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatás június 30-áig jár a szülőknek. (Ez is feltétele az ösztöndíj elnyerésének.) Ha viszont a szülő június végén megigényli a következő tanévre a gyermekvédelmi támogatást, a határozatot jó esetben csak 2-3 hét múlva kapja meg. Az iskolának viszont már július közepén le kellene zárnia a pályázatokat.

Ráadásul nyáron az önkormányzati hivatalokban szabadságolás van, egyáltalán nem biztos, hogy ilyenkor a szülők könnyen be tudják szerezni az ösztöndíjhoz szükséges papírokat. Az is probléma, hogy a sok vidéki diáknak és szülőnek többször is be kell utaznia az iskolájába az ügyintézésével kapcsolatban. Erre azonban sokuknak nincs pénzük, sorolja Kertész Péterné.

Szerinte a határidőt vissza kellene állítani a két évvel ezelőttire, szeptemberre vagy októberre. Úgy látja, az ösztöndíjat havonta kellene megkapniuk a diákoknak, hiszen a taníttatási költségekhez jelenthetne nagy segítséget.

ÉM-KHE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában