Helyi közélet

2014.05.01. 17:23

TVK: a helyén a monstrum

Tiszaújváros - Helyére került a TVK butadién-üzem legnagyobb kolonnája.

Tiszaújváros - Helyére került a TVK butadién-üzem legnagyobb kolonnája.Látványos fázisához érkezett a TVK területén tavaly novembertől épülő butadién üzem beruházása, április 29-én beemelték az új üzem legnagyobb kolonnáját. A 172,8 tonna súlyú és 66,8 méter magas berendezés legnagyobb átmérője 3,9 méter, a monstrumot az olasz Fagioli cég 750 tonna teherbírású különleges daruja állította be a helyére.

Pálffy Gábortól, a társaság kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a butadién üzem tíz kolonnáját – a most beállított a sorban a negyedik volt – két helyszínen, a nagykanizsai DKG-nál és a pozsonyi SAM-nál gyártják. A kolonnák gyártása és helyszínre szállítása rendkívül összehangolt munkát igényel azok hatalmas mérete miatt. A kolonnák az oldott szénhidrogén alapanyagból nyers butadién terméket állítanak elő.

A műgumi-gyártás alapja

Mint arról már többször is írtunk, a 35 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a MOL-csoport értéklánca új elemmel bővül. Az évi 130 000 tonna kapacitású butadién üzem 2015 elején kezdi meg a termelést. Az itt előállított butadién a műgumi-gyártás legfontosabb alapanyagául szolgál.

2017-től szintén Tiszaújvárosban, a MOL a japán JSR Corporationnel vegyesvállalati formában szintetikus gumit fog gyártani, melyhez az egyik legfőbb alapanyagot a butadién üzem szállítja majd.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában