Helyi közélet

2014.05.15. 18:55

Shakespeare, nagyon sokszor

Miskolc - A nagy drámaíróra és magyar fordítóira figyel következő évadában a Miskolci Nemzeti Színház.

Miskolc - A nagy drámaíróra és magyar fordítóira figyel következő évadában a Miskolci Nemzeti Színház.Meghirdette a következő szezont a teátrum. Kiss Csaba igazgató a sajtó képviselőinek elmondta: William Shakespeare több művét láthatja majd a miskolci közönség. A IV. Henrik című királydrámát a színház saját feldolgozásban mutatja be, a többi Shakespeare-művet "örökbe fogadják": más színházak előadásait hozzák el ide. Az direktor kiemelte: tudomása szerint a magyar az egyetlen olyan nyelv, amelyre a drámaíró műveit elsősorban költők fordították, Arany Jánostól Nádasdy Ádámig - mindazt az értéket szeretnék majd megmutatni, ami ebből a tényből fakad.

A magyar irodalmat érintő nagy vállalkozásnak tűnik, hogy Ari-Nagy Barbara dramaturg és Keszég László rendező Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájából készít színházi előadást. A magyar szerzők művei közül Örkény István Tótékját, László Miklós Illatszertárját, Füst Milántól a Boldogtalanok című színművet állítják színpadra. Lehár Ferenc Víg özvegy című operettje már idén júniusban, előbemutatóként kerül színre, Kleist Az eltört korsó című komédiájával egy időben.

Az évad kortárs drámaszerzője a független színházcsináló Pintér Béla, a Parasztopera című művét a Miskolci Nemzeti Színház saját előadásban mutatja be, a Szutyok című színpadi szövegéből úgynevezett tantermi előadás születik, és Pintér Béla saját rendezéseiből is ízelítőt kap a közönség.

Az operakínálatot a Rigoletto, és a Titkos házasság bővíti. A Hamupipőkét táncszínházi előadásban kínálják. Új zenés játék is születik, Robin Hood történetéből Deres Péter írja, a zenét Nagy Nándor, a színház társulatának tagja szerzi - ő írta a zenét a lassan záruló évad nagy gyermekszínházi sikeréhez, A négyszögletű kerek erdőhöz is.

Mennek, jönnek

Elhangzott, hogy távozik Kocsis Pál, a színház meghatározó színművésze (a vele készült interjúnkat már olvashatták), valamint Molnár Gusztáv, Simkó Katalin, Fabók Mariann. Nem lesz a társulattal a következő évadban Gyuriska János sem. Érkezik Varga Zoltán színművész, néhány szakmai gyakorlatos színész- és rendezőszakos hallgató.

ÉM-BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában