Helyi közélet

2014.05.22. 15:52

Sajóbábony - A Kúria helybenhagyta a Jobbik-szimpatizánsokra támadó férfi büntetését

Budapest, 2014. május 22., csütörtök (MTI) - A 2009-ben Sajóbábonyban Jobbik-szimpatizánsokra támadó romák ügyében a másodrendű vádlott esetében a Kúria csütörtökön helybenhagyta a férfira másodfokon, közösség tagja elleni erőszak és más bűncselekmények miatt kiszabott több mint négy év szabadságvesztést.

Budapest, 2014. május 22., csütörtök (MTI) - A 2009-ben Sajóbábonyban Jobbik-szimpatizánsokra támadó romák ügyében a másodrendű vádlott esetében a Kúria csütörtökön helybenhagyta a férfira másodfokon, közösség tagja elleni erőszak és más bűncselekmények miatt kiszabott több mint négy év szabadságvesztést.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla 2013. szeptember 30-án hozott határozatában mind a kilenc vádlottat bűnösnek mondta ki közösség tagja elleni erőszak és rongálás vádjában. Emellett a másodrendű vádlottat lőfegyverrel visszaélés, míg az ötödrendűt közlekedés biztonsága elleni bűntett is vádjában bűnösnek találták.

A másodrendű vádlottat, L. Józsefet a táblabíróság felmentette a szerzői jogok megsértésének vádja alól, ezért ő fellebbezhetett az ítélet ellen. A többi vádlott esetében jogerős volt az ítélet.

A másodrendű vádlottnál az ügy kapcsán tartott házkutatáskor találtak szerzői jogsértésre utaló nyomokat. Ez a bűncselekmény az időközben hatályba lépett büntető törvénykönyvben már nem szerepel, ezért mentette fel a bíróság a vádlottat.

A Kúria csütörtökön kimondta, hogy L. József elkövette a közösség tagja elleni erőszak bűntettét. Az előbbi, valamint rongálás és lőfegyverrel visszaélés miatt másodfokon kiszabott négy év négy hónapos szabadságvesztést helybenhagyták a harmadfokú eljárásban, de fegyház helyett a büntetést az enyhébb fokozatú börtönben kell letöltenie. A büntetés kétharmadának letöltése után bocsáthatják majd feltételesen szabadságra. A bíró közölte, az enyhébb végrehajtási fokozat, tehát a börtönbüntetés kiszabása azért is indokolt, mert a cselekménycsoport meghatározó cselekménye a közösség tagja elleni erőszak, a súlyosabb fokozatot megalapozó lőfegyverrel visszaélés pedig a halmazatban lévő bűncselekmények között csekélyebb súlyú.

L. József első fokon három év három hónapos szabadságvesztésre ítélték, ezt másodfokon súlyosították.

L. József és ügyvédje felmentésért fellebbezett. A vádlott a harmadfokú eljárás során azt mondta, hogy soha nem volt büntetve, nem volt ott a támadás helyszínén, valószínűleg összekeverik valakivel.

Az ügyben eljáró tanács elnöke az indokolásban szólt arról, hogy csak az motiválta a vádlottak tettét, hogy "a sértettek más népcsoporthoz tartoznak".

Megjegyezte azt is, hogy az agresszió nem a semmiből jött, az a megtámadottság érzetből fakadt. Ezt a végrehajtási fokozat enyhítésénél figyelembe vették.

A borsodi városban 2009 novemberében a Jobbik tartott lakossági fórumot, ezt a helyi cigányság provokációnak tekintette. Másnap a romák közül többen is halálosan megfenyegettek helyieket a rendezvény miatt. Az ő védelmükre Sajóbábonyba, egy családhoz bográcsozni érkező, békés Jobbik-szimpatizánsokra a helyi romák 40-50 fős csoportja baltával, lapáttal, vascsővel, vasvillával felfegyverkezve támadt, majd egy tehergépkocsin érkezett még legalább 15-20 ugyancsak cigány ember.

Az összegyűlt tömeg folyamatosan "Megdöglötök, büdös, szemét magyarok!" szitkozódást kiabálva támadólag megindult az városi bevezető út szélén várakozók felé. A jobbikosokat korábban az úton igazoltató rendőrjárőr próbálta a tömeget feltartóztatni, sikertelenül, majd a tömegből kivált a kilenc vádlott és ismeretlen társaik.

A Jobbik-szimpatizánsok menekülni kezdtek, de erre már nem volt módja a vendégségbe érkező egyik családnak. Ők az autójukba még be tudtak ülni, de körülvette őket a tömeg, majd a náluk lévő eszközökkel ütötték az autót. Közben a helyszínre sorra érkeztek a rendőrök, így a támadók többsége meghátrált, legtöbbjük eldobálta az addig nála lévő eszközöket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában