Helyi közélet

2014.05.06. 14:54

Egy magyar színésznő Moszkvában

Moszkva - A Jameson Cinefest kiállítása a világ legnagyobb színházi múzeumában.

Moszkva - A Jameson Cinefest kiállítása a világ legnagyobb színházi múzeumában.Egy magyar, aki külföldön ismertebb, mint a szülőhazájában: Gaál Franciskára, az itthon elfeledett magyar színésznőre, Berlin és Hollywood budapesti születésű sztárjára, az orosz közönség kedvencére Moszkvában, a világ legnagyobb színházi múzeumában emlékezik kiállítás májusban.

A Bahrusin Múzeumban május 23-án nyílik a tárlat. Az anyagot a hazai közönség először 2009-ben, a miskolci Jameson CineFest CineClassics programjában láthatta, majd Londonban mutatkozott be nagy sikerrel. A kiállítást, melyet a Balassi Intézet, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ és a Bahrusin Múzeum közösen szervez, Natasa Búza szakértő, a hagyaték gondozója, Geréb Anna filmtörténész, valamint Muszatics Péter, a CineClassics kurátora kísérik Moszkvába.

Gaál Franciska 1903-ban született Budapesten. 1920-tól a fővárosi színházak sztárja volt (Molnár Ferenc például neki, sőt, lényegében rá írta legendás egyfelvonásosát, Az ibolyát), majd 1932-től Berlinben és Bécsben lett a legnépszerűbb moziszínésznők egyike.

A 30-as évek végén Hollywoodba ment, és zsinórban eljátszott három filmfőszerepet, A Karib-tenger kalózaira nagyon hasonlító Buccaneerben nem is akárki, hanem a legendás Cecil B. DeMille rendezésében, a Párizsi nászútban meg Bing Crosby partnernőjeként. 1941-ben azonban rossz döntést hozott: hazajött Magyarországra - talán azért, hogy a családját megmentse.

1945 után egykori anyaszínházában, a Vígszínházban lépett fel újból, ám valójában egy vágy hajtotta csak, visszajutni Hollywoodba. Erre 1947-ben került sor, de már későn. Magányosan, kifosztva, betegen tengődött, 1972-ben halt meg egy New York-i szegénykórházban.

És hogy miért Moszkvában rendeznek kiállítást róla? A Szovjetunióban nagyon kevés külföldi filmet játszottak a harmincas években, de a Gaál Franciska főszereplésével készültek közül sokat vetítettek. Nemcsak Sztálin kedvence volt, a Nyugatra kiéhezett szovjet közönség is istenítette. Így esett, hogy Gaál Franciska az oroszok számára Greta Garbo és Karády Katalin egyben. Filmjei ma is forgalomban vannak DVD-n, a tévéadók rendszeresen vetítk őket, portréműsorok emlékeznek rá, sőt, életéről még balett is készült legsikeresebb filmje, a Péter cselekményébe ágyazva. Itthon elfeledett - Oroszországban legenda.

Személyes tárgyak, bútorok, Paramount- és MGM-reklámanyagok, fényképek, plakátok alkotják a kiállítás anyagát, melyből orosz és angol nyelvű katalógus is készül. A kiállítás a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (június 19-28.) idején is látogatható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában