Helyi közélet

2014.05.19. 23:53

A természet szépségei a Selyemrétiben

Miskolc - Még 2014. május 27-éig látogatható Tárkányi Zsuzsanna kiállítása a miskolci Selyemréti Általános Iskola aulájában.

Miskolc - Még 2014. május 27-éig látogatható Tárkányi Zsuzsanna kiállítása a miskolci Selyemréti Általános Iskola aulájában.Előző tanévben a városi szövegértési versenyhez kapcsolódóan Raffai Kinga festőművész kódexképeit, Megulesz Magdolna és Schultz Gábor üvegképét, Bessenyei Valéria tűzzománc alkotását, és Prof. Dr. Tusnády László író, műfordító könyveit és a rendezvény alkalmára írt levelét láthatták az érdeklődők. Mint iskolánk igazgatója – Dr. Bodó Pálné – köszöntő beszédében elmondta, szeretnénk hagyományt teremteni a kiállítással, lehetőséget nyújtani a művészeknek a bemutatkozásra.

Tanulóink azzal, hogy rendszeresen találkoznak művészeti alkotásokkal iskolánkban, előadásokon, táncbemutatókon, bábelőadásokon, hangversenyeket, író-olvasó találkozókon vehetnek részt, óhatatlanul „megfertőződnek" a művészetek iránti érdeklődéssel, és akad közöttük egy-két olyan gyermek, akinek tehetségét kibontakoztatva innen indul a művészi pálya felé. Mi, pedagógusok pedig segítjük céljaik elérésében.

Németh Lászlót idézem:

A lélekben van valami veleszületett heliotropizmus, a sugarak felé hajol, a fény felé veti leveleit. Nagyobb dolgokban részesedni, gazdagnak lenni, termékenységünk díszében állni, ez a lélek ösztöne..."

Dr. Czeizel Endre genetikus így fogalmazott:

Magyarországon, ahol nincs olaj és arany, a tehetség a legnagyobb természeti kincs."

Ilyen csodálatos kincsek művészeink is, akik feltárják lelkük ragyogó fényét, „ami maga az Isteni szikra".

Tárkányi Zsuzsanna művész-tanár felfedezve a természet szépségeit falevelekből, virágokból, termésekből alkotta meg kompozícióit, melyeknek háttere papír, selyem, vászon, a színvilágnak, témának megfelelően.

A tárlatot 2014. május 8-án Pollner Erika művész-tanár nyitotta meg, és Serfőző Simon költő mondta el egy gyönyörű versét.

A művész lelkének egy darabját nyújtja át alkotásain keresztül. A művészet feladata szebbé tenni a világot. Tárkányi Zsuzsannának ez sikerült, képeiben mindannyian gyönyörködhetünk.

Kedves vendégeink voltak: Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Raffai Kinga festőművész, Lőrincz Judit művész-restaurátor, Seres László festőművész, Pollner Erika festőművész, Megulesz Magdolna és Schultz Gábor üveg-iparművészek, Dr. Szatmáry Sándorné lelkész, Dr. Schultz Györgyné művész-tanár, Ónodi Sándorné pedagógus, Seres Bálintné pedagógus, Rozgonyi Erzsébet az Apáczai Kiadó szakreferense, Dr. Nagy Géza egyetemi docens, orvos, fotóművész és zenész, Bíró Tiborné középiskolai tanár, nyugalmazott gimnáziumi igazgató, Csobádi Ferenc matematikus, Tárkányi László iparművész és társa Éva, Dr. Nádassy László közgazdász, Serfőző Simon költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Az Észak-Magyarország és a Borsod Online, valamint a Miskolci Napló munkatársai.

A kiállítás megnyitóján részt vettek iskolánk diákjai, pedagógusai, és az iskolavezetés: Dr. Bodó Pálné igazgató, valamint Erdei Gyuláné és Gulyás Ágnes igazgatóhelyettesek is. Dr. Kriza Ákos polgármester úr levélben kívánt a kiállító művésznek és a kiállítás megszervezéséhez sok sikert. Hasonlóképpen Kiss Gábor alpolgármester úr is levélben fejezte ki jókívánságait. Mindkettőjük hivatali elfoglaltságuk miatt (közgyűlés) nem tudtak megjelenni a megnyitón. Ragályiné Hajdú Zsuzsanna a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerületének vezetője szintén hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni. A kiállításról Serfőző Simon költőt a Magyar Művészeti Akadémia tagját idézem:

Ha addig, amíg nem léptem be a Selyemréti Általános Iskola kapuján, nem is tudtam pontosan, túl azon, hogy egy képzőművészeti kiállítás megnyitójáról lesz szó, a meghívót milyen jelentős eseményre kaptam, viszont széttekintve az előcsarnokban, nem volt kétségem afelől, hogy Tárkányi Zsuzsanna kamara-kiállítása kiemelkedő jelentőséggel bír, úgy az iskola, mint a rajz-tanárnő életében. Az ő levelekből, virágokból, különféle növényi szárakból komponált montázs-képeinek kiállítása figyelemfelkeltő, szerethető alkotások sorozata. A megnyitón jelen voltak képzőművész barátai, valamikori kollégái, tisztelői, Csöbör Katalin a terület országgyűlési képviselője, s jómagam, akinek két gyermeke is járt a Szeles utcai iskolába, ahol annak idején Tárkányi Zsuzsanna mindkettőjüket tanította a rajzolás alapismereteinek elsajátítására. A szervező azonban más indokot is talált meghívásomra. Könyveimben fellelt olyan verset, amely hangulatában illik a képekhez, s melyet örömmel olvastam fel az iskola tanulói és a meghívott vendégek előtt. Gratulálok a képekhez és a rendezvényhez."

A kedves érdeklődőket 2014. május 27-éig várjuk a tárlat megtekintésére. A művész vendégkönyve az iskolatitkári irodában található.

Úgy vélem, a látogatók lélekben feltöltődve távoznak, érzik a természet és a művészet egységét, szépségét, melyet a kiállított képek közvetítenek.

Wass Albert soraival tudom ezt leginkább kifejezni, melyet az erdő szépségéről írt:

... valahol megleled az Angyalok Rétjét. Nem tudod, hogy ez az, mert az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit érzel, hogy csodálatos. És megállsz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, és kincseikkel töltik meg a szívedet. A legnagyobb kincsekkel, amik csak vannak az ember számára: a Jóság, a Szeretet, és a Békesség."

- Győrffy László Jánosné, a rendezvény szervezője -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában