Helyi közélet

2014.05.24. 11:17

67. Cannes-i filmfesztivál - Magyar díjak Cannes-ban

Cannes - Fődíjat nyert a cannes-i filmfesztiválon kategóriájában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje pénteken.

Cannes - Fődíjat nyert a cannes-i filmfesztiválon kategóriájában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje pénteken.A 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un certain regard szekciójában idén 23 ország 20 filmje versenyzett, közöttük a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásában készült Fehér Isten is. Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje már a vetítés során láthatóan elnyerte a közönség tetszését és a külföldi kritikusok, közöttük az olyan rangos filmes lapok, mint a Variety, a Screen International vagy a Sight and Sound is méltatta a magyar rendező munkáját. Péntek este ünnepélyes keretek között került sor az Un certain regard szekció díjkiosztójára, ahol a Pablo Trapero argentin zsűrielnök által vezetett öttagú zsűri Mundruczó Kornél alkotásának ítélte a szekció fődíját. A Fehér Istennek itt Cannes-ban sikerült egyszerre elnyernie a zsűri, a kritikusok és a közönség kegyeit és remélhetőleg hamarosan otthon is folytatódik a diadalmenete.

Az Un certain regard díjkiosztóval egy időben zajlott egy másik ünnepélyes díjátadó is, ahol Zsigmond Vilmost tüntette ki a Cannes-i Filmfesztivál az operatőrök munkájának elismerésére alapított Angénieux-díjjal. Zsigmond Vilmost hollywoodi karrierje 1971-ben a McCabe és Mrs. Miller című Robert Altman filmmel kezdődött, de ő fényképezte Michael Cimino 5 Oscarral kitüntetett Szarvasvadászát is. Zsigmond Vilmos 1977-ben kapott Oscar-díjat Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért, 1999-ben pedig az American Society of Cinematographers (ASC) életműdíjjal tüntette ki. Cannes-ban a díjátadóra videó üzenetet küldött Robert De Niro és Woody Allen is. Utóbbival a neves magyar operatőr 2010-ben dolgozott együtt Férfit látok álmaidban című filmjében.

- Váró Kata Anna -

Cannes, 2014. május 23.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában