Helyi közélet

2014.04.30. 15:01

Színes "drazsékon" szusszanhatunk

Miskolc - Fénymagos, Zöldhullámzó, Szitakötő, Aranymandala, Kavics és Pillangófa is a miskolci Sétáló része keddtől.

Miskolc - Fénymagos, Zöldhullámzó, Szitakötő, Aranymandala, Kavics és Pillangófa is a miskolci Sétáló része keddtől.A történet ott kezdődött, hogy a Lillafüredi Függőkertbe, egészen pontosan az első teraszra kellett terveket készítenem. Több tervet is megálmodtam: három állat figurát, gömböket, mandalákat és volt egy vaddisznó család is - mondta Szelekovszky Magdolna iparművész, az utcabútorok tervező-kivitelezője. - Eljött a zsűri, megnézték és az állatokat kérték. Később jött a felkérés a Miskolci Városfejlesztési Kft-től, hogy szeretnék, hogy mandalákat, ülőköveket készítsek a városnak.

Először a művész zöld környezetbe álmodta meg a köveket, de egy beszélgetés után felmerült, hogy a miskolci belvárosba is szükség lenne újabb színfoltokra. A szavakat tettek követték és kilenc darab készült el az ülőkövekből, melyekből kettő a Városfejlesztési Kft. elé, négy a Sötét-kapuval szembe, míg három a Centrum Áruház szomszédságába került felszerelésre kedden délelőtt.

- Természetesen rá lehet ülni, meg lehet pihenni rajta, de remélem, hogy gyönyörködtetnek is - mosolygott a miskolci művész. - Megpróbáltam Földszíneket adni nekik.

Nekik, hiszen minden kőnek, pontosabban kerámiának neve van. Eszerint például Fénymagos, Zöldhullámzó, Szitakötő, Aranymandala, Kapumandala, Kavics, és Pillangófa is a miskolci Sétáló része tegnaptól.

- Félek a vandalizmustól... - árulta el. - Pedig bírja a strapát, ülhetünk rajta, de a graffitivel nem tudok mit csinálni. Ez most egy próba is, ugyanis jó fogadtatás esetén lenne folytatás.

A vandáloktól féltik

Rostás László főépítész arról beszélt, hogy az utcabútorok kiszerelése folytatása egy korábban megkezdett folyamatnak.

- A Szinvaterasznál a kis vízesésénél látható egy kerámiából készült alma - fogalmazott. - Úgy gondoltuk, hogy ilyen színes dolog, ami valójában különböző helyeket, de azokat a pontokat jelöli ki a főutcán, ahol érdemes egy kicsit megállni, leülni egyfajta jelzésként jelenne meg. A gyerekek ráülhetnek, megsimogathatják, vagy egyszerűen amikor elmegyünk mellette, aki gyönyörködjünk benne. A főutca is úgy készült el a közelmúltban: semleges, világos színt kapott a burkolata. Ez a felület alkalmas arra is, hogy különböző színeket helyezzünk el rajta.

Busku István a Sötét kapunál figyelte az utcabútorok lepakolását és elhelyezését. Szerinte szó szerint az újdonság erejével hatnak az új utcabútorok és biztos benne, hogy a elnyeri majd a miskolciak tetszését. Tóth Józsefné nagyon örült a kis belvárosi "kavicsoknak".

- Én nem, de az unokáim biztos, hogy ráfognak majd ülni - mondta munkatársunknak. - Hogy én miért nem? Egyszerűen azért, mert akkor nem tudnék felállni. Abban azonban csak reménykedni tudok, hogy nem teszik tönkre ezeket az aranyos kis köveket!

- Tényleg kilenc van belőle? - lelkendezett egy fiatal lány kérdésünkre, aki Andiként mutatkozott be. Úgy vélte: biztos, hogy a miskolciak kedvence lesz a "sok kis színes kavics", viszont ő is attól fél, hogy a vandalizmus áldozatai lesznek a műalkotások.

ÉM-JLI


Nekünk tetszik!

Alacsonyan van, és ha csak néhány percre szeretnének leülni, akkor ne hagyják ki, próbálják ki! A Földszínek megnyugtatóak a miskolci belváros szürke kövein, ráadásul ha nem vagyunk egyedül, akkor társaságban is időzhetünk a "drazsékon". Egyszerűen nagyszerűek a kis kerámiaalkotások, viszont mindegyik utcabútornak egyénisége van. Nekünk tetszik, reméljük lesz folytatása és a vandálok is elkerülik Miskolc új színfoltjait.

Írja meg nekünk véleményét mindezzel kapcsolatban az Észak-Magyarország Facebook oldalán: www.facebook.com/eszakmo


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában