Helyi közélet

2014.04.14. 11:02

Rendkívüli közgyűlési ülés Miskolcon

Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze dr. Kriza Ákos polgármester hétfőre. Munkatársunk helyszíni tudósítása.

Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze dr. Kriza Ákos polgármester hétfőre. Munkatársunk helyszíni tudósítása.

14.22: Az ülésnek vége. Május 8-án lesz a következő ülés.


14.20:Javaslat a ˝Miskolc és agglomerációja digitális közösség˝ elnevezésű program végrehajtásához szükséges döntések meghozatalára - ezt tárgyalja most a testület.

Dr. Kiss Gábor alpolgármester elmondta: a program keretében egy technikai jellegű módosításra van szükség. A kormányhatározat rögzíti Miskolc feladatait, így a határidők kitolásáról döntenek, júniusban zárul le a program. A magánszemélyek részére meghirdetett pályázatban 11 ezer miskolci lakos veheti át a laptopot, naponta közel 300 embernek tudják átadni - tájékoztatott az alpolgármester.

Földesi Norbert (MSZP): "Az látható, hogy megint elvégzett feladatokat fogunk hitelesíteni. De az előterjesztés okot ad néhány kérdésre...Sokszor emlegettük, hogy a figyelőrendszer turpisságra is képes, ezt elhárították. Mégis azt tartalmazza a javaslat, hogy közvetlen fizikai ellenőrzésre kötelezi a pályázat a pályázót. Látva az ellenőrzés menetét, miszerint, a használatba kapott laptoppal jelenjenek meg az irodában, és főleg azok, akik hosszabb ideje nem kapcsolták be a gépet. Ez ijesztő. Mit szeretnének figyelni ezzel a softver rendszerrel? A másik: dr. Simon Gábor kérte a minisztert, állítson össze pontos költségvetést a pályázatról. Ez megérkezett. Az összegek összértéke 2,9 milliárd, tehát nem közelíti meg a 4 milliárdot. Kérdezzük, a több mint egymilliárd forint hol rejtőzik?Amiket aggályként felvetettünk, soha nem kaptunk választ rá. De a helyzet égető, hogy a lakosok tudják, mi van a kezükben...."

Dr. Kriza Ákos: "A válasz: azt ellenőrzik, hogy megvan-e a laptop és azt használják-e. Nem is értem, mire gondol. A másik: a költségvetés nem Miskolc hatásköre, mi az osztás szerepkörét látjuk el."

Dr. Tompa Sándor (DK) kapott szót, a Fidesz és KDNP kivonult.

Földesi Norbert: "Kiderült, Miskolcnak nincs köze a projekthez. Azért a költségvetésből látszik, hogy a holdingnak van, 166 millió forinttal...Polgármester úr visszakozik, önök csak lebonyolítók. Amikor egymilliárdot keres az ellenzék, akkor a minisztériumé a projekt, amikor reklámozni kell, akkor Miskolcé"

A polgármester szerint senki nem mondta, hogy nem Miskolcé a projekt, csak a költségvetés nem a város feladata, az összegek felet nem ők diszponálnak.

Pakusza Zoltán (Jobbik): "Az egymilliárd fölött ne lépjünk már át nagyvonalúan. Budapest és Miskolc között valahol eltűnt egymilliárd forint. Ez az adófizetők pénze, ez fontos kérdés...."

A polgármester kérte, mutassák meg, mi alapján mondják ezt.

A szocialista frakció kivitte a papírt. A polgármester válasza az volt, ő Pakusza Zoltánnal beszél.

Majd azt mondta, ez milyen dokumentum, ilyet a szocialisták is gépelhetnek.

A szocialisták azt mondták, ezt Németh Lászlóné miniszter írta. A városvezető szerint ezt az MSZP-nek írta, nála érdeklődjenek.

Mokrai Mihály szerint a digitális program sikerre volt ítélve, de sikerült elrontani, mert nem tudták azt a mennyiséget kiosztani, amit szerettek volna.

A szocialista képviselő is aggályosnak találta, hogy figyelik a laptopokat, és erre nem kaptak megnyugtató választ. Mint ahogy arra sem, hova tűnt az egymilliárd.

Kriza Ákos erre így reagált, ők nagyon sokat érdeklődtek azután a sokmilliárd után, amit a szocialisták költöttek el.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "A szocialisták már korábban is próbáltak fogást találni, annyit sikerült, hogy a nagytestvér figyel majd. De nem sikerült fogást találni, Miskolc négymilliárdos programot sikeresen elindította, hogy a digitális írástudást fejlesszék. A program sikeresen lefutott, az MSZP pedig a savanyú a szőlő elve alapján próbál most hozzáállni. Mondvacsinált kifogásokkal próbálják elvenni azok kedvét, akik nyertek. Nincs kémszoftver a gépeken, korábban is mondtuk, most is. És jönnek itt költségvetéssel, amit állítólag a miniszter írt, de ezt nem látta senki..."

A szocialisták bekiabálták: a parlament.hu oldalon meg lehet nézni, nyilvános.

Jakab Péter (Jobbik): "Az egyik legfontosabb kérdés, miért kellett meghosszabbítani a határidőt és miért kellett az agglomerációra kiterjeszteni. A válasz egyszerű, Miskolcon az érdektelenségbe fulladt a program. Ezt nehéz lesz önöknek felfelé kommunikálni. Ez a program is bizonyítja, a miskolciaknak nem laptopra, hanem fizetőképes munkahelyre lenne szüksége."

Kriza Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy eleve nem csak Miskolcról szólt a program, hanem az agglomerációról. Illetve ha már a munkahelynél tartunk, el kell mondani, 3000-el csökkent a munkanélküliek száma Miskolcon - fogalmazott.

Szabó Sándor (KDNP) ügyrendit nyomott. Szerinte minden ember józan ítélőképességével ellenkezik, ami a testületben folyik. "Tekintettel, hogy a nagyhétben vagyunk..., ezért a vitát lefolytatni nem tartom szerencsésnek" - fogalmazott.

A polgármester megkérdezte: az SZMSZ melyik pontja szerint. De választ nem kapott.

A vitát lezárták.

Mokrai Mihály (MSZP), aki már korábban jelentkezett szólsára, csak azért is elmondta hozzászólását megafonba beszélve. A Fidesz, KDNP kivonult, a polgármester 10 perc szünetet rendelt el.

De amint Mokrai Mihály abbahagyta, a polgármester megszakította a szünetet, arra kérte az alpolgármestert, válaszoljon a felmerült kérdésekre.

Majd Mokrai Mihály folytatta, újra csak megafonba...

Dr. Kiss Gábor alpolgármester: "Lassan a MÁV menetrend is belekerül a közgyűlésbe, Mokrai Mihály a kettes vágányról indul..."

Mokrai bekiabálta: "Az önök helyében szégyellném magam"

Az alpolgármester azzal folytatta, hogy egy felelősen gondolkodó ember nem gondolhatja úgy, hogy az állam kontroll nélkül osztogathat állami vagyont. Azt is elmondta, 14 ezer érintett képzésével kapcsolatban két program indul, ez meghaladja az 500 millió forintot, valamint az ÉMOP-os projekten is 500 milliót nyert Miskolc. "Tehát a pánikkeltés a kampány része" - fogalmazott. "Gyengén állnak a matematikával. A pályázat kiírásakor leírtuk, ez egy komplex program. Hiszen iskolák is kaptak, meghívásos pályázaton is osztottuk...Ne rontsák el a nyertesek örömét."

17 igen, 7 nem, 2 tartózkodással elfogadták.


12.58: Javaslat Miskolc Megyei Jogú városban élő időskorú polgárok köszöntéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotására - ezt tárgyalja most a testület.

A javaslat arról szól, hogy a 65. évüket betöltött miskolciakat a polgármester minden évben üdvözlő levélben köszönti. Majd érkezett egy módosító, amely 60. évre csökkenti a korhatárt.

Dr. Mokrai Mihály (MSZP): "Leszögezném, a céllal egyet ért a frakció, azonban azt kell mondanom, hogy a részletekben rejlik az ördög...Az történik Miskolcon, hogy a polgármesteri értékeléssel ellentétben a Fidesz csúfos vereséget szenvedett.És önök rájöttek arra, hogy ebben a generációban, rosszul szerepeltek. Ezért szükségük van olyan adatbázisra, amely ezt a korosztályt megszólítja...

A polgármester félbe szakította, hogy nem a rendeletről beszél.

Mokrai Mihály azzal folytatta: szerinte az adatkezelés sérül, mert ez adatbázis építésről szól, nem az idősekről. "Rendeletet közérdekből lehet alkotni, ez nem közérdek, nem is történt meg a társadalmasítása" - fogalmazott.

"A szocialisták beadtak egy módosítót, amely szerint az üdvözlőlapon a teljes testület fényképe legyen" - hangsúlyozta.

Dr. Kriza Ákos szerint álságos volt a képviselő felszólalása, mivel a javaslatban benne van, hogy a jegyző kezeli az adatokat. "Bort iszik és vizet prédikál" - fogalmazott.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Ki nyerte ezt a választást, ebbe ne menjünk bele..." Elmondta azt is, politikai frusztráció adatbázis-építésről beszélni. "A város szeretné kifejezni megbecsülését a nyugdíjasok felé. Illő ezt 60 éves korban bevezetni. Az adatvédelmi garanciákat pedig a magasabbrendű jogszabályok garantálják" - fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor (DK) kapott szót, de a Fidesz-KDNP frakció kivonult. Azért, mert az elmúlt közgyűlési ülésen a jegyzőre tett negatív megjegyzést a képviselő. Azóta a várost vezető frakció minden alkalommal kivonul, ha Tompa Sándor beszél.

"Láthatják, a városi közgyűlés többsége nem kíváncsi a véleményünkre" - kezdte. Majd folytatta, de a polgármester szerint nem a napirendről beszélt, ezért elvette a szót.

Dr. Mokrai Mihály (MSZP) kapott szót: "Azt érzem álságosnak, hogy a polgármesternek nem jutott korábban eszébe, hogy a 60 éven felülieket köszöntse."

Jakab Péter (Jobbik): "Kiemelten fontosnak tartjuk, becsüljük meg a nyugdíjasokat, de ezt nyugdíjemeléssel képzeljük el. Az a hátsógondolata támad az embernek, mintha a város első embere nem a Fidesz kasszából szeretné finanszírozni a kampányt, hanem a város pénzéből. Az üdvözlő kiküldésének ugyanis nincs határideje, így akár a kampányban is kiküldheti. Ezért javasoljuk, a rendeletbe kerüljön határidő, mégpedig decemberi időponttal."

Újra dr. Tompa Sándoré a szó, újra kivonult a Fidesz-KDNP frakció.

"Vége van egy választásnak, és olyan eszközökhöz akarnak nyúlni, ami nem fair azokkal szemben, akiknek az adatait szeretnék használni. Most, hogy leszállították a korhatárt 60 évre, azt kérem, engem vegyen ki ebből a körből a polgármester úr, ne terhelje ezzel a város büdzséjét, és azokat is vegye ki, akik nem önökre szavaztak...."

Dr. Mokrai Mihály szerint hiába a jegyző az adatkezelő, amikor a rendeletben foglaltak végrehajtása a polgármester feladata.

Dr. Kiss János (Fidesz) szerint a szocialisták azt próbálják sugallni, hogy ez politikai előnyt jelent a városvezetésnek, de ez nem így van.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető: "Azt látjuk, önök szerint minden rendben van ezzel az előterjesztéssel, az ellenzék szerint nem. Ezt az előterjesztést elhamarkodták. Ez jó dolog, támogatható, de még mindig nem tudjuk, hogyan volt ez a rendelet társadalmasítva. Ha ezt be kellett hozni egy rendkívüli ülésre, azt gondoljuk, ennek már megvan a formája, de ezt sem látjuk. Illetve azt gondoljuk, hogy megoldható lenne az is, hogy a születésnapok környékén küldjük ki ezeket az üdvözléseket. Csináljuk meg, de úgy közösen, hogy a közgyűlés tagjai is rajta legyenek. Hiszen minden frakció, minden tagja szeretné méltóságteljesen köszönteni az időseket. Ezt kellene megvitatni, nem belemenni politikai csatározásba."

Dr. Kovács László (KDNP) szerint az MSZP-nek savanyú a szőlő, hiszen nyolc évük volt rá, hogy ezt megtegyék. Hozzátette: ő már januárban kiküldött ilyen üdvözlőlapokat, saját pénzén, a jegyző engedélyével.

A napirend tárgyalása után szavaz is a testület. A Fidesz módosító indítványát, miszerint 60 év legyen a korhatár elfogadták, az MSZP-ét, miszerint az egész testület nevében küldjék, nem.

A rendeletet elfogadták: 18 igen, 3 nem, 6 tartózkodás


11.19: Dr. Kriza Ákos polgármester köszönetet mondott azoknak a miskolciaknak, akik részt vettek a szavazáson, illetve gratulált a két jelöltnek, Csöbör Katalinnak (Fidesz) és dr. Varga Lászlónak (MSZP). Valamint elmondta: a listás szavazás alapján az derült ki, hogy a miskolciak is a folytatást, a Fidesz-KDNP eddigi munkáját támogatták. Majd biztosította a miskolciakat arról, hogy a kormány továbbra is támogatja a várost.


11.05: Négy napirend lesz, ebből egy, az, amely a városi díjak odaítéléséről szól, ezt zárt ülésen tárgyalják majd. A javaslatok közt van az időskorú polgárok köszöntéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása. Ez – az előterjesztés szerint – arról szól, hogy a testület hatalmazza fel a város vezetőjét arra, hogy üdvözlő üzenettel köszöntse az időseket.

Ezen kívül szó lesz a Digitális Miskolc programról, illetve a város és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület között megkötendő megállapodásról.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában