Helyi közélet

2014.04.16. 15:42

Nézőpont: A "gömbös" félhomály

<em>Ha lehetne, akkor én a kedvenc játékboltomat, a színes gömböst követelném vissza. Húúúúú, de régen volt... Pedig mennyit néztem a kirakatát. A legjobban a harmincvalahány forintos Matchbox-okra emlékszem, meg a TT kisvasútra</em>. <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

Ha lehetne, akkor én a kedvenc játékboltomat, a színes gömböst követelném vissza. Húúúúú, de régen volt... Pedig mennyit néztem a kirakatát. A legjobban a harmincvalahány forintos Matchbox-okra emlékszem, meg a TT kisvasútra. Juhász-Léhi István jegyzete.De nagyon hiányoznak a régi belvárosi sportszer boltok is. Az a félhomály, és azok az illatok. A magas szárú kínai tornacipő a papírdobozban. Jó apám mondta minderre, hogy az ember leginkább a fiatalságát vágyja ezekben a képekben vissza. Mindez a Villanyrendőr felélesztése kapcsán jutott eszembe.

Meg az is, hogy micsoda barbárság volt a mozaikfalat „lebombázni" nem messze a Villanyrendőrtől. Nekem az is nagyon hiányzik. A megye­térképpel, a címerrel, a kohásszal. Nem egy Colosseum vagy egy Eiffel-torony, de a miénk volt, mint az Avasi Kilátó. Persze ez utóbbi sincs megtöltve jó ideje semmilyen tartalommal, csak áll ott némán a templom, a pincék, a temető és a Toronyalja utca fölé magasodva. A Villanyrendőr mindazonáltal azért érdekes ügy, mert sokan nem is emlékeznek rá, mindössze fényképeken látták a mára legendás és a helynek nevet adó építményt. Félreértés ne essék, engem nem zavarna a visszaépítése, sőt! Öröm, ha nemcsak rombolnak, hanem építenek is. Akár vissza.

Az persze erősen kérdéses, hogy lesz-e gömbösből például köztéri „szobor" valahol, valamikor. Vagy éppen az Erzsébet uszoda a gőzfürdővel várni fogja-e a vendégeit?

Addig is igyekszem felkészülni fiaim kérdéseire: „Apa, mi ez?" „Villanyrendőr!" „Milyen rendőr?" „Villany."


[poll id="652"]


Kapcsolódó cikk:

Miskolc - Legyen újra villanyrendőr, vagy ne legyen? Nem mindenki ért egyet az újjáépítéssel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában