Helyi közélet

2014.04.26. 08:46

Magával vitte a kazah anya magyar gyermekét

Miskolc, Tiszaújváros - Nem tudni, hogy csempészte ki az országból a hároméves Elizabetet kazah édesanyja.

Miskolc, Tiszaújváros - Nem tudni, hogy csempészte ki az országból a hároméves Elizabetet kazah édesanyja.Közel egy éve nem látta hároméves kislányát a tiszaújvárosi T. Zoltán. A kislány Magyarországon, Kazincbarcikán látta meg a napvilágot, magyar állampolgár, ennek ellenére magával vitte őt Kazahsztánba édesanyja, amikor hazautazott. Ez önmagában nem lenne probléma, csakhogy ehhez T. Zoltán nem adta az engedélyét. Ahhoz pedig végképp nem, hogy Elizabet kinn is maradjon.

– Pillanatnyilag semmilyen bírósági eljárás nem zajlik, most az ügyészségen keresztül próbáljuk elérni a kislányom hazaadását – mondta T. Zoltán. Korábban volt ugyan egy gyermekelhelyezési per, amikor az anya azt vallotta, hogy Elizabet is kazah állampolgár, amit a bíróság „bemondás alapján" el is fogadott. A nő erre hivatkozva kérte a bíróságot, hogy gyereket nála helyezze el. A bíróság ekkor nem döntött, mondván: kazahsztáni gyerek fölött nincs hatásköre. Mire azonban az apa beszerezte a kislány magyar állampolgárságát bizonyító papírokat, már késő volt, Elizabetet addigra anyja magával vitte Kazahsztánba.

– Próbálkoztunk a követségeken, külügyminisztériumon keresztül, de semmi eredménye nem volt, mert a kazah hatóságok meglehetősen elutasítóan állnak a kérdéshez – fogalmazott az apa, aki attól tart, hogy már soha nem láthatja gyermekét, ha nyoma vész a hazánknál harmincszor nagyobb alapterületű országban. – Azt sem hajlandóak elárulni, merre van – tette hozzá.

Azt nem fontolgatja, hogy a saját kezébe veszi az ügy intézését, és kiutazik, mert mint mondta, nem lenne veszélytelen vállalkozás.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában