Helyi közélet

2014.04.16. 11:24

Hegyalja helyett másik fesztivál

Tokaj - Háromnapos fesztivál lesz Tokajban a Hegyalja helyett.

Tokaj - Háromnapos fesztivál lesz Tokajban a Hegyalja helyett.Még elég friss a hír, miszerint a több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Hegyalja fesztivált nem rendezik meg az idén. A hivatalos indoklás ennél sokkal többet nem mondott, de akadnak, akik szerint egyértelműen anyagi okok miatt marad el a rendezvény.

Másik fesztivál

– A szponzori pénzek csökkenése és az állami támogatás hiánya miatt marad el a fesztivál – mondja Májer János, Tokaj polgármestere. – Ez számunkra azért rendkívül sajnálatos, mert bármennyire is hihetetlen, ez a négynapos fesztivál hozta az utóbbi években Tokaj idegenforgalmi bevételeinek az ötven százalékát. Ez pedig akkora összeg, amiről nem mondhatunk le.

A tokajiak eleinte ódzkodva fogadták a fesztivált, amire a fesztiválozók okot is szolgáltattak. Nem csupán a belvárosban falhoz támaszkodva „köröm közül" parizert evő és „kannás" bort ivó fiatalok miatt, mert ez még a könnyebben emészthető látvány volt, hanem hogy az alkohol mennyiségétől függően kicsit megváltozott tudatállapotba került fiatalok egy része úgy érezte, valamit tenni kell a városkép megváltoztatásáért, és ennek módját a padok összetörésében érezték a legjobban kifejezni.

– Megtanultunk ezekkel a jelenségekkel is együtt élni, hogy reggel és este újra kellett takarítanunk a várost és a fesztivál után el kellett szállítanunk a romokat is – teszi hozzá Májer János. – Az utóbbi években azonban már ez sem volt jellemző, a fiatalok egyre konszolidáltabbak lettek, a rombolás megszűnt és megjelent egy olyan réteg, amely már nem a kempinget vette igénybe, hanem a város szálláshelyeit és akik a belváros éttermeiben, borozóiban mulattak a fesztiválozás közben. Ők termelték az idegenforgalmi bevétel jelentős részét a város vállalkozóinak és a városnak is. Erre a bevételre idén nem számíthatunk, és éppen ezért határoztuk el, hogy nem hagyjuk ezt a bevételt teljesen elveszni, hanem szervezünk ugyanerre az időszakra egy másik fesztivált, amelynek teljes egészében a város adna otthont.

Három nap

A szervezés már elkezdődött. Csütörtökön lesz egy testületi ülés, amelyen döntenek arról, hogy az előzetesen eltervezett 10 millió forintot megszavazzák-e a város részéről a fesztivál lebonyolítására. Természetesen ez önmagában nem lenne elég, hiszen csak egy színpad felállítása, hangosítása és fénytechnikával való ellátása önmagában több mint 2 millió forintba kerül. Arról nem is beszélve, hogy ma már minden rendezvény lebonyolításához számtalan engedélyt meg kell szerezni, fel kell állítani mobilvécéket, fizetni kell a készenlétben álló mentőket, tűzoltókat és ekkor még egy fellépőt sem hívtak meg.

Éppen ezért a szervezésbe beszállnak a tokaji idegenforgalmi vállalkozók is, akik már megkezdték a szponzorok beszervezését, akiknek jelentős része a vállalkozók beszállítói köréből tevődnek össze. Mégpedig többek között azért, mert a Hegyalja fesztivál ideje alatt a tokaji vendéglátósok több élelmiszert és italt rendeltek a beszállítóktól, tehát ha elmarad a fesztivál, azt a beszállítók forgalma is megérzi, így a dominó nem csupán Tokajban borul, hanem náluk is.

A tervek szerint a belvárosban három napon keresztül napközben a vendéglátók települnek ki, esténként pedig koncertek sorozata várja majd a fesztiválozókat. Az első este a világzenéé lenne a főszerep, második este a „tribute" zenekarok lépnének fel, a harmadik, szombati estén pedig underground muzsikusoké lenne a színpad. Az éjfélig tartó koncerteket követően pedig after partykat rendeznek, a pincészetekben pedig 2-3 tagú zenekarok várnák a betérőket.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában